Gazdaság

Orosz-türkmén-kazah gázvezeték

A három ország jóvő év második felében kezdi meg egy közös gázvezeték kiépítését a Kaszpi-tenger körül.

Oroszország, Türkmenisztán és Kazahsztán megállapodott egy földgázvezeték építéséről a Kaszpi-tenger körül – jelentette be Türkmenbasiban Vlagyimir Putyin orosz elnök.


Putyin, aki türkmén és kazah kollégájával, Kurbanguli Berdimuhamedovval, illetve Nurszultan Nazarbajevvel találkozott, elmondta, újjáépítik a Kaszpi-tenger melletti gázvezetéket, hogy évi tízmilliárd köbméterre növeljék kapacitását és közben mellette párhuzamosan felépítenek egy másik vezetéket. Erről, mint a három államfő közös nyilatkozatából kiderül, még szeptember előtt megállapodást kötnek és az építési munkálatok 2008 második felében megkezdődnek.


A nagyszabású gázvezeték építési tervről szóló megállapodás tető alá hozása Vlagyimir Putyin orosz elnök e heti közép-ázsiai látogatásának középpontjában áll. Moszkvában azt várják, hogy megépülésével tovább nő Oroszország szerepe, mint Európa egyik vezető energiaellátójáé.


Az Egyesült Államokban és Európában azonban megerősítheti azokat a félelmeket, hogy azt Moszkva politikai célokra használhatja fel. Washington azt szeretné, ha a türkmén gázszállítás a Kaszpi-tengeren át történne Nyugatra, Oroszország kikerülésével.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik