Gazdaság

Mol: Nabucco és/vagy Kék Áramlat

Mivel az ország és a régió a szénhidrogének tekintetében kiszolgáltatott, a Mol érdeke is az, hogy a helyzet minél előbb megváltozzon, s megépüljön a Nabucco, illetve a Kék Áramlat vezeték – mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a társaság csütörtöki közgyűlésén.

A Mol mindkét projekten nagy erőkkel dolgozik, hiszen az az érdeke, hogy minél több forrásból érkezzen a szénhidrogén, s minél nagyobb legyen a tranzit. Ha ez megvalósul, akkor biztosabb lesz az ellátás, és az üzleti lehetőségek is megnőnek. Hernádi Zsolt elmondta, hogy a cég asztalán 55 projekt van. Ezek közül van, amelyiket csak vizsgálnak, de van olyan is, amelyik aláírás előtt áll.

Az elmúlt év sikeres projektjeként említette például az orosz mezők és kutatási jogok vásárlását, az Energopetrol, illetve a TVK-ügyletet és az INA-részvénykibocsátás támogatását.

Hernádi Zsolt kifejtette: amikor a lehetőségek jók, akkor a Mol bátran és sikeresen terjeszkedik, de amikor megfontoltságra van szükség, akkor nem költi feleslegesen a részvényesek pénzét.

Az elnök-vezérigazgató sikerként ítélte meg azt is, hogy a társaság tavaly elérte a 11 milliárd dolláros piaci kapitalizációt.

Mossonyi György, a cég vezérigazgatója elmondta: a cél a meglévő üzletek eredményességének fenntartása, a szinergikus hatások kiaknázása, s a terjeszkedés akvizíciók által. Hozzátette: a Mol kőolaj- és gázkitermelése mintegy 10 százalékkal csökken az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik