Gazdaság

Nem jár kártérítés a szél miatt

Újabb vezetékszakadások akadályozzák a vasúti közlekedést országszerte. Az utasok nem kapnak kártérítést a szél miatt.

A MÁV több vonalán kell késésekre számítani, egyes helyeken vonatokat kellett ideiglenesen törölni a menetrendből.


Olvasóink e-mailben panaszkodtak amiatt, hogy a vasútttársaság nem ad kártérítést a késések miatt. A Tettye InterCity hétfői járata Pécs felé 45 percet késett. Több utas is szerette volna visszakapni az IC pótjegy 520 forintos árát, de az állomás panaszirodáján közölték velük: csak a vasút hibájából eredő késésekért vállalnak felelősséget. Az időjárás okozta felsővezeték-szakadás pedig nem tartozik ebbe a kategóriába. (Legutóbb 2006 márciusában okozott az országszerte erős szél késéseket a vasúti közlekedésben.)


Egyes utasok szerint azonban nem a felsővezeték, hanem az áramszedő törése okozta a késést. (Állítólag az áramszedő törése okozta a nagykörúti Combino-villamosok sorozatos üzemzavarait is.)


Késések országszerte


A Miskolc-Hidasnémeti vasútvonalon újabb felsővezetékszakadás okoz gondot a vonatforgalomban: Halmaj és Forró-Encs között van ilyen probléma. Bicske és Biatorbágy között is a leszakadt vezeték okoz késéseket. A szegedi vasútvonal egy szakaszán, Nagykőrös és Kecskemét között vonatpótló buszok szállítják az utasokat – tudatta Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvivője.

A vasúttársaság több helyen is csökkentette a vonatok sebességét a viharos erejű széllökések miatt. Ennek ellenére a kora délutáni órákban ismét vezetékszakadások okoznak gondot a vasúti közlekedésben.


Nemzetközi vonatok is

A Miskolc–Hidasnémeti vasútvonalon, alig miután helyreállították a Felsőzsolca–Onga–Szikszó közötti vezetékrendszert, újabb szakaszon, Halmaj és Forró-Encs között rongálódott meg az elektromos vezeték. A poprádi IC is ott vesztegel, jelentős fennakadás van ismét a vasútvonal vasúti közlekedésében.


Egyes vonatok kimaradnak

A Budapest–Szeged vasútvonalon a délelőtti vezetékszakadás helyszínén még dolgoznak a helyreállításon, a vonatok helyett Kecskemét és Nagykőrös között autóbuszok közlekednek, egy-egy vonat a Nyugati pályaudvar–Nagykőrös szakaszon kimarad a menetrendből. Jelentős késés van itt is.

A Budapest–Győr vasútvonalon két helyen is vezetékszakadás okoz késéseket: Bicske és Biatorbágy között egy vágányon közlekedhetnek a vonatok.

A biztonság érdekében több helyen továbbra is sebességkorlátozásokat vezetett be a MÁV – a viharos erejű széllökések miatt. Hegyeshalom – Rajka, Szabadbattyán–Lepsény, Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza, Sopron-Szombathely között 60km/órás, Komárom és Hegyeshalom, valamint Győr és Sopron között 80 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Emiatt 15-20 perccel megnő az utazási idő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik