Gazdaság

Makó lesz a magyar Dallas

Akár negyven évre is elegendő gázkészlet kitermelése kezdődhet meg Makó térségében néhány hónapon belül. A 600 milliárd köbmétert is elérő gázvagyonból a hazai szükségletek kielégítésén túl exportra is futja majd, arról nem beszélve, hogy a magyar állam 3-4 évtized alatt – mai áron – 5 ezer milliárd forint bevételre tehet szert. A hazai kitermelés felfutása a gáz fogyasztói árának csökkenését is maga után vonhatja.

Úgy tűnik, az elkövetkező három-négy évtizedben nem lesz gázellátási gondja hazánknak, sőt az országnak jelentős haszna származik majd a Makó térségében feltárt hatalmas gázvagyon kitermeléséből – tudta meg a FigyelőNet. Szabó György, a kutatásokat és a kitermelés előkészítését végző TXM Olaj- és Gázkutató Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, már a nyáron elkezdődhet a gázkészlet iparszerű kitermelése.


A bányahatóság korábban elfogadta cégük készletbecslését, a földgázvagyon pontos nagyságáról azonban nem kívánt beszélni az ügyvezető. Annyit mégis sikerült kihúzni Szabó Györgyből, hogy a mennyiség elérheti, sőt akár meg is haladhatja a 600 milliárd köbmétert. Erre abból is következtetni lehet, hogy a 35 évre szóló bányatelek-engedély teljes időtartamát kihasználja majd várhatóan a kitermelés – sejttette az igazgató.

Importőrből exportőr

Jelenleg egyébként a szakhatóság a bányatelek-engedély kiadásán dolgozik, miközben más, így például a környezetvédelmi engedélyeztetés is folyik. A bányatelek-engedély reményeik szerint márciusban megérkezik, s nyáron már termelhetnek a gázmezőn. Hogy milyen ütemben futtathatják fel a termelést, az csak a későbbiekben derül ki, de arra mérget lehet venni, hogy előbb-utóbb a hazai ellátáson kívül gázt exportálhatunk uniós és más országokba is.


A kitermelés mihamarabbi megindítása a TXM alapvető üzleti érdeke is, hiszen kanadai anyacége segítségével eddig 150 millió eurót, tehát majdnem 40 milliárd forintot fordítottak a gázvagyon kutatására, a kitermelés előkészítésére. Ha helytállóak a készlet nagyságára vonatkozó várakozások, akkor biztosan búsásan megtérülnek majd az eddigi befektetések.


Magyarországon egyébként évente 14 milliárd köbméter földgáz fogy, ezzel lehet összevetni a legalább 600 milliárd köbméteres vagyont. Itthon a föld mélyében rejtőző ásványkincsek tulajdonosa a magyar állam, a nagyüzemi kitermelést viszont az kezdheti meg, aki rendelkezik a bányatelek jogával, aminél viszont abszolút elsőséget élvez meghatározott ideig a kutatás koncesszióját elnyert társaság. Vagyis a TXM-en keresztül a kanadai Falcon Oil & Gas termelheti ki és értékesítheti szabadon a makói földgázt. Természetesen nem ingyen.


Hatalmas állami bevétel

A magyar törvények szerint a kitermelt földgáz után bányajáradékot kell fizetni, ami jelenleg 12 százalék mértékű. Ahogy Sándor Zsuzsannától, a bányahivatal munkatársától korábban megtudtuk, 2005-ben járadékköteles körben 3 milliárd 50 millió köbméter földgázt termeltek ki Magyarországon, a hazai felhasználás egyébként nagyjából 14 milliárd köbméter volt. Múlt év szeptemberi nyilvántartás szerint egy köbméter földgáz fajlagos értéke 66, 20 forint, erre vetítik a 12 százalékos bányajáradékot, ami majdnem 8 forint.


Ha a 600 milliárd köbméterre becsült makói készletet vesszük, ez azt jelentené, hogy az állami költségvetés – változatlan feltételek esetén – összességében közel 5000 milliárd forintra számíthatna, persze nem azonnal és egyszerre, hanem évekre elnyújtva, a kitermelés ütemében.


A makói kitermelés megindításának az sem lehetne akadálya, hogy az orosz Gazprommal 2015-ig szóló hosszú távú szerződésünk van meghatározott mennyiségű gáz átvételéről – közölte lapunkkal korábban Balázs István, a Magyar Energiahivatal osztályvezetője. A földgáz iránt ugyanis töretlen a kereslet Európában, így akár az orosz, akár a makói gáz is korlátlanul értékesíthető lenne, arról nem beszélve, hogy itthon egészséges árversenyt is beindíthatna a konkurencia megjelenése.


Hogy milyen hatással lesz a hazai gázárakra a nagy mennyiségű itthon kitermelt földgáz megjelenése, erről egyelőre csak találgatások lehetnek, legalábbis ami az esetleges árcsökkenés pontos mértékét illeti. Azt ugyanis nem szabad elfeledni, hogy a gáznak valóban van világpiaci ára olyan értelemben, hogy a kitermelő cég nyílván annak értékesíti majd, akitől a legjobb árat kapja. Mindenesetre az orosz gáznak itthon konkurenciát támasztó magyar kitermelés önmagában is árfékező hatású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik