Gazdaság

A közbeszerzési törvény nem oldja meg a körbetartozást

Kikerült a közbeszerzési törvény napirenden lévő módosításából a körbetartozások megoldására tett javaslat - mondta az MTI-nek Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

A közbeszerzési törvény hatályos szövege szerint az ajánlatkérőnek a teljesítést követő 30 napon (ha uniós forrás is van a beruházásban 60 napon) belül kell kifizetnie az ajánlattevőt. A mostani módosítás ettől számított 8 napon belül tette volna kötelezővé a fővállalkozónak az alvállalkozó kifizetését. Az alvállalkozó pedig további 8 napot kapott volna az ő teljesítési segéde kifizetésére.


Az igazságügyi és rendészeti miniszter későbbi rendeletében meghatározott összeghatár felett pedig biztosítékként – mind a fő-, mind pedig az alvállalkozónak – visszavonhatatlan okmányos meghitelezést (akkreditívet) kellett volna állítania a szerződés mögé. Ez a tervezett szabály került ki a módosításból a gazdasági bizottság javaslatára.

A szakma is lobbizott az ellen, hogy a közbeszerzési törvény így módosuljon – mondta az MTI-nek Tolnay Tibor. Mind a módosítást megkurtító gazdasági bizottság, mind pedig az ÉVOSZ elnöke utalt arra, hogy a körbetartozások – Tolnay Tibor szóhasználatával a lánctartozások – felszámolására meg kell találni az alkalmas megoldást. Az akkreditív azért nem jó, mivel a bank által felszámított költsége az árbevétel 3 százalékát is elérheti, így a munkán elért nyereség a bankba vándorol.

Az ÉVOSZ még múlt év végén írt levelet az igazságügyi miniszternek, amelyben pontokba szedte a körbetartozások megszüntetésének eszközeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik