Gazdaság

Történelmi csúcson az olaj

Hétfőn két dollárt meghaladó mértékben emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, aminek következtében az energiahordozó ára Londonban rekordszinten zárt.

A drágulást az a bejelentés váltotta ki, hogy a BP olajtársaság valószínűleg hosszabb időre lezárta az Egyesült Államok legnagyobb olajlelőhelyét az alaszkai Prudhoe Bayben egy vezeték szivárgása miatt. Ezzel a világtermelés fél százaléka, napi 400 ezer hordó esett ki. Az olajlelőhely adja az amerikai olajtermelés 8 százalékát. Árnövelő volt egy vezető iráni illetékesnek az a vasárnapi kijelentése is, miszerint Irán ugyan nem akarja bevetni az olajfegyvert, de rákényszerülhet erre.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 2,22 dollár emelkedéssel 76,98 dolláron fejezte be a napot. Ezzel alig marad el a július közepén beállított eddigi legmagasabb, 77,03 dolláros zárási szinttől. Hétfőn napközben a WTI ára 77,30 dolláron is állt, a WTI eddigi legmagasabb, napközben beállított csúcsa 78,40 dollár volt.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent szeptemberi határidőre 2,13 dollárral rekordszintre, 78,30 dollárra erősödött, de volt ennél magasabban, 78,64 dolláron is. A Brent eddigi csúcsa 78,18 dollár volt, amit júliusban ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik