Gazdaság

Hétfőtől védjegy bizonyítja az áfacsökkentést

Jövő hétfőtől igényelhető az áfavédjegy, amely azt bizonyítja, hogy a 20 százalékra csökkentett áfa a termék árában is megjelent – közölte a kormányszóvivő.

Batiz András pénteken az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a védjegy ellenőrizhető feltételrendszerre a kormány, valamint a kereskedők megállapodására épül, így a fogyasztók megbízhatnak benne. Bár némelyik áruház saját áfás logóját vagy akciós matricáját a hivatalos védjegyként mutatta be, a vásárlók még nem találkozhattak a valódival – hívta fel a figyelmet.

A szóvivő szerint a piaci szereplők nemcsak abban érdekeltek, hogy a 25 százalékos áfakulcs 20 százalékosra csökkentése maradéktalanul megjelenjen az áraikban, hanem abban is, hogy erről a védjegy segítségével tájékoztassák vásárlóikat.

A védjegy használatához egy negyedévre szóló nyilatkozatot kell aláírni a minisztériummal, ennek mellékletében szerepelnek azok a termékek, amelyek árában a kereskedő érvényesíti az adócsökkentést. A védjegyet elektronikus formában küldik el az igénylőhöz, aki az abból gyártott reklámhordozót kiteheti a megállapodásban szereplő termékekre és szolgáltatásokra. A védjegyhasználat jogosságát a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség civil szervezetek bevonásával követi majd nyomon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik