Gazdaság

Átadták az MO-ás körgyűrű új szakaszát

Új szakasszal bővült az M0-ás szombaton és átadták a meglévő körgyűrűhöz kapcsolódó, Vecsést és Üllőt elkerülő 4-es főutat is.

Szilágyi András, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója az átadás alkalmával elmondta, a két útszakasz összesen 46 milliárd forintból valósult meg. Az M0-ás körgyűrű új, 13 kilométeres szakasza az M5-ös utat köti össze a 4-es úttal. Felülete a legkorszerűbb technológiával, bazaltbeton burkolattal készült, amelyen nagy terhelés esetén sem alakul ki balesetveszélyes nyomvályú.

Egyúttal átadták a majdani M4-es autópálya 12 kilométeres, Ferihegyi repülőtér – Üllő közötti szakaszát, amely Vecsést és Üllőt elkerülve a 4. számú főúthoz vezet. A kétszer két sávos, 10 kilométer hosszú út utolsó 2 kilométerén kétszer egy sávos főúti szakaszon közlekedhetnek az autósok – mondta a vezérigazgató.

A két új szakasz építése 17 hónapot vett igénybe, s a munkagépek tavasszal kezdik el a munkát az M0-ás út folytatásán. Az új M0-ás szakasz az átmenő forgalmat tartja majd távol főváros belső kerületeitől, és megkönnyíti a ferihegyi repülőtér megközelítését is. A Strabag Rt. által megépített szakasz 33,8 milliárd forintba került. A Vecsést és Üllőt elkerülő négysávos szakasz a tervek szerint autópályává fejleszthető. A jelenlegi szakasz teljes bekerülési költsége 12,5 milliárd forint. Jövő tavasszal elindul az M0-ás következő, az M3-asig tartó 26,5 kilométeres szakaszának építkezése, amelynek átadását 2007 év végéig tervezi a beruházó Nemzeti Autópálya (NA) Rt. Ugyanezen időszak alatt a meglévő, legnagyobb forgalmú, 1990-ben és 1994-ben átadott szakaszokat hatsávosra bővítik. A gazdasági tárca tervei szerint a következőkben mintegy harmadával kevesebbe fognak kerülni az autópályák (részletek >>).

Segít az uniós büdzsé

Gyurcsány Ferenc az átadásom közölte, hogy az EU büdzséjéről szóló brüsszeli megállapodás arról szól, hogy először az EU történetében, éppen a magyar szándékok alapján alsóbbrendű utakat is lehet európai pénzből felújítani és építeni. „A megállapodás azt jelenti, hogy folytatjuk, gyorsabban és még több utat érintően a felújítások és útépítések sorozatát” – mondta a kormányfő. Ez az autópálya-átadás szól arról is, hogy a Ferihegyi repülőtér végre bekapcsolódik az európai gyorsforgalmi úthálózatba – tette hozzá Gyurcsány.

Ez az ország csak olyan módon lesz egyenrangú résztvevője az európai együttműködésnek, ha az itt élő emberek épp úgy élhetnek a hétköznapjaikban, olyan fejlettségben, mint bárki más Bajorországban, Stájerországban, Toscanában, vagy valahol Wales-ben. Erről szól Európa – szögezte le a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik