Gazdaság

Tavaly a nagyvállalatok zökkenőmentesen gazdálkodtak

A tavalyi évben 14 százalékkal nőtt az előállított bruttó hozzáadott érték az országban működő 100 legnagyobb vállalkozás, a TOP-100 körében. A bruttó hozzáadott érték alapján a TOP-100 listájának első három helyén a Mol, a Magyar Telekom, illetve a GE Hungary Rt. áll – derül ki az Ecostat Mikroszkóp című kiadványából.

A vállalati adatokból számított GDP összege meghaladta a 9 ezer milliárd forintot, és a TOP-100 részesedése a teljes vállalati szférában elérte a 37,3 százalékot. A nagyvállalkozások összességében zökkenőmentesen gazdálkodtak, de teljesítményük ágazatonként eltérő volt. A 30 százalékban hazai cégekből álló százak kétharmada növelte az új érték előállítását.

Tavaly az export bővülése valamennyi vállalatcsoportban egyenletesen magas volt, de továbbra is megmaradt a nagyvállalatok túlsúlya, exportjuk 8 százalékkal bővült. A TOP-100 jelentős, 450 milliárd forintot meghaladó exportnövekményt ért el 2004-ben. Tavaly a kettős könyvvezetésű vállalkozások saját vagyonának 36 százaléka koncentrálódott a TOP-100 tagjainál, gazdasági súlyuk tovább nőtt. Az összes vállalati tőke 1400 milliárd forinttal, arányát tekintve 8,6 százalékkal, 18 290 milliárd forintra gyarapodott 2004-ben.

A százak vagyonának 55 százaléka a feldolgozóiparban működik, ahol a növekedés meghaladta a 11 százalékot, míg a kisebb feldolgozóipari cégek az előző évi vagyont éppen csak szinten tartották. Ágazatonként meglehetősen differenciált a kép, az élelmiszeripari cégek saját vagyona 86 százalékra csökkent, a többi feldolgozóipari ágazat saját tőkéje kisebb-nagyobb mértékben nőtt.

Tavaly a kettős könyvvitelt vezető vállalatok üzemi eredménye az előző év szintjén maradt, az adózás előtti eredmény fajlagosan egy százalékponttal csökkent a nettó árbevételhez viszonyítva. A nagyvállalatok jövedelmezősége mindkét mutató alapján lényegesen meghaladta a kis- és középvállalatokét. Az 1900 milliárd forint üzemi eredményből a TOP százak 54 százalékkal részesedtek, arányuk egy évvel korábban nem érte el a 45 százalékot.

Negatívan befolyásolta az eredmény változását néhány nagyvállalat pozíciójának számottevő romlása: 2004-ben 15 vállalat volt veszteséges, többségük (11) hazai tulajdonú. A Mol Rt. profitja megháromszorozódott, összesen 167 milliárd forint nyereségtöbbletet számolhatott el. Ez az összeg a ranglistán szereplők üzemi eredményének összesített növekményével egyenlő. Ennek megfelelően a többi 99 vállalat profitja együttesen a korábbi év szintjén maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik