Gazdaság

Elkészült a rákospalotai hulladékhasznosító

A 19 milliárdos költségkereten belül, a decemberi határidő előtt elkészült a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (HUHA) rekonstrukciója, és megépült a füstgáztisztító berendezés, így a teljesítmény a korábbi 350 ezerről 420 ezer tonnára nőtt évente.

Kiss Péter kancelláriaminiszter elmondta, hogy a HUHA füstgázának szennyezőanyag-kibocsátási értékei jóval a határértékek alatt vannak, a működés a környezetvédelmi kritériumoknak megfelel. A hulladékhasznosító pedig alkalmas arra, hogy az eltüzelt hulladékból hő- és villamos energiát állítson elő. Az égetőmű évi 100 millió kilowattóra villamos energia előállítására képes, ami 100 ezer lakos éves fogyasztását fedezi.

Bánhidy János, a HUHA főmérnöke elmondta: a próbaüzem eredményesen megtörtént, a keddi hatósági bejárással egy időben megkezdődik a műszaki átadási eljárás is. Tájékoztatott arról, hogy az 1982. óta üzemelő égetőműben ugyan az égetési teljesítmény (15 tonna/óra) és a gőzteljesítmény (40 tonna/óra) kazánonként nem változott, de a fejlesztés eredményeként az égetőmű kihasználtsága a korábbi 6 ezer óráról 7 ezer órára növelhető évente.

A rekonstrukció első szakaszában az első két kazánt tavaly december 10-én átadták, és az idén október elején a második kettő átadására is sor kerülhet. A főmérnök elmondta, az üzemben szennyvízmentes technológiát használnak, és kizárólag települési és szilárd hulladékot égetnek és hasznosítanak, veszélyes hulladékot nem.

A füstgáztisztító mintegy 9 milliárd forintból, 50 százalékban a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatból (KAC) és 50 százalékban a főváros támogatásával épült. A kazánrekonstrukciót a beruházó Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. finanszírozta – mondta Hortobágyi József, kiemelt beruházási és környezetvédelmi főmérnök. Eddig a költségkeret 88 százalékát, 16,7 milliárd forintot használtak fel, és már csak az üzemeltetést nem akadályozó kiegészítő munkák vannak hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik