Gazdaság

ÁPV: a kormányfő nem avatkozik a privatizációkba

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a FigyelőNet megkeresésére határozottan cáfolta a Magyar Nemzet keddi számában megjelent értesülést, mely szerint Gyurcsány Ferenc telefonon állíttatta volna le a Malév privatizációs eljárását.

A FigyelőNethez eljuttatott hivatalos közlemény szerint: a privatizációs szervezet határozottan kijelenti, hogy a lapban (értsd: a Magyar Nemzetben)megjelent állítás minden részletében hamis, megalapozatlan és félrevezető. A mai napon a Magyar Nemzetben ugyanis olyan tartalmú információ jelent meg, hogy a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke telefonon utasította volna az ÁPV Rt-t arra, hogy egy folyamatban lévő tárgyalásos privatizációs eljárásban az egyik jelentkezővel ne kössön szerződést. (Mint arról reggeli lapszemlénkben beszámoltunk, a MN szerint a kormányfő azt igyekezett volna megakadályozni, hogy a KrasAir ne vehesse meg a Malévot.)

“Az ÁPV Rt. tevékenységét a privatizációs törvény, a gazdasági társaságokról szóló törvény és más kapcsolódó jogszabályok szabályozzák. Ezenkívül minden tranzakcióra nézve kötelező a privatizációs szervezet versenyeztetési szabályzatának betartása. Az ÁPV Rt, mint az értékesíthető állami vagyon privatizációjáért, és a tartós állami vagyon kezeléséért felelős társaság nem kézi vezérléssel működik, hanem testületi döntések alapján. Fő döntéshozó szerve a 11 tagú Igazgatóság, amely az említett tranzakció esetében is, saját hatáskörében döntött a tárgyalásos eljárás folytatásáról” – áll az ÁPV Rt. közleményében.

“Az ÁPV Rt. 100 százalékos tulajdonosa a Magyar Állam, egyetlen forgalomképtelen részvénnyel rendelkezik. A részvényesi jogokat a pénzügyminiszter gyakorolja, aki a jogszabályban előírt kérdésekben, írásos határozatban foglal állást. Szóbeli utasításra egyetlen közjogi méltóság, vagy kormánytag sem rendelkezik jogi felhatalmazással, ennek megfelelően ilyen utasítások kiadására nem került, nem is kerülhet sor, és a jövőben sem fog sor kerülni” – teszi hozzá a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik