Gazdaság

VPOP: 8-10 milliárdos többletbevétel importáfából

A központi költségvetés 8-10 milliárd forint többlet bevételt vár a vám -és pénzügyőrségnél pénteken újra indult harmadik országos általános forgalmi adó kivetéses rendszertől - mondta Nagy János országos vámparancsnok sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

Nagy János, aki egy hete a Vámigazgatások Világszervezete (VVSZ) alelnöke, hozzátette: a VVSZ-ben legfontosabb célkitűzésének azt tartja, hogy az EU-tagok és az unión kívüli országok között minél gyorsabb legyen az áruszállítások menete, minél kevesebb időt, energiát és költséget jelentsen a vámellenőrzés.

Hozzátette: a világkereskedelem 5-13 százalékát teszik ki a vám adminisztrációs költségek. Ha ezeket a kiadásokat egyszerűsítésekkel, az elektronikus vámokmány elterjedésével néhány százalékkal csökkenteni lehetne, az évente több milliárd dollár megtakarítást jelentene.

Nagy János közölte: ennek megfelelően szorgalmazni fogja, hogy az EU külső határai mentén dolgozó, illetve az uniós tagállamok vámszolgálatai egymással harmonizáló eljárásokat, szabványokat alakítsanak ki, s megfelelő kapacitások működjenek, hogy egyik oldalon se legyenek szűk keresztmetszetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik