Gazdaság

6875 forint lesz a közös bérlet

A jelenlegi BKV bérlet mellett ősztől megjelenik a BKSZ bérlet is, amely a bejárók utazási költségeit jelentősen csökkentheti. Az új elektronikus bérlet a BKV bérletnél 10 százalékkal lesz drágább, de a főváros határain belül a BKV mellett a MÁV és a Volán járatain is lehet használni.

BKSZ-bérletek árai szeptembertől

Felnőtt havi:
6875 Ft
Felnőtt 30 napos: 6875 Ft
Felnőtt kétheti:
4455 Ft
Tanuló havi:
2596 Ft
Tanuló 30 napos: 2596 Ft
Nyugdíjas havi:
2596 Ft
Nyugdíjas 30 napos: 2596 Ft

A kormány a mai ülésén elfogadta az egységes bérlet koncepcióját, melynek első lépéseként létrejött a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ), melynek közös bérlete, a BKSZ bérlet szeptembertől elindulhat. Az új bérlettel a főváros határain belül a BKV, a MÁV és a Volánbusz járművein egyaránt lehet majd utazni. Az új bérlet az ingázók havi útiköltségét csökkenti majd jelentősen elsősorban, hiszen szeptembertől csak a városhatárig kell majd távolsági busz illetve vonatjegyet váltaniuk, Budapest területén pedig már a közös bérlettel utazhatnak. “A jövőre bevezetésre kerülő éves bérletek már a BKSZ egész területén érvényesek lesznek, addig viszont össze kell hangolni a jelenleg gyökeresen eltérő utazási kedvezmény-konstrukciókat és különböző övezeti rendszereket, továbbá megoldást kell találni a munkáltatói költségtérítés egységesítésére is” – mondta Kóka János gazdaságminiszter.

A közös bérlet 10 százalékkal lenne drágább, mint a jelenlegi BKV bérlet, de akár több ezer forintot is megtakaríthatnak az ingázók. “Az új bérlet mellett a jelenlegi BKV bérletek is megmaradnak változatlan tarifával” – tette hozzá Demszky Gábor főpolgármester.

A költségvetésben 430 millió forint áll rendelkezésre, hogy a negyedik negyedévre kompenzálható legyen a bevételkiesés”– mondta el Kóka. A három érintett társaság éves vesztesége 1,8 milliárd forintra tehető, a többletkiadást pedig a jövő évtől kezdve a kormány és a főváros közösen állja – jelentette ki Demszky.


Az új, chipkártyás rendszer bevezetésére 2006-tól fokozatosan kerül sor és a tervek szerint 2010-re valósul meg a teljes tarifaközösség. “Az új elektronikus rendszer nemcsak a vállalatoknak járó pontos összeg meghatározását, hanem az utazásarányos tarifaelszámolást is lehetővé tenné” – jegyezte meg a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik