Üzleti tippek

Indul a Ringier és az Axel Springer közös vállalata

Ringier Axel Springer Media AG néven alapította meg 2010. július 1-jén új, közös médiavállalatát a Ringier AG és az Axel Springer AG, egyesítve a két cég kelet-európai működését.

Kevesebb mint négy hónappal a márciusi bejelentés után Ringier Axel Springer Media AG néven megalakult a két médiaóriás új vállalata, amely azonnal megkezdte működését. A versenyhivatalok Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Csehországban, Svájcban, Németországban és Ausztriában már jóváhagyták az egyesülést. A most kezdődő integrációs fázisban a két partner által hozott különböző cégeket egyesítik és kialakítják az új cég belső struktúráját.

Ahogy az várható volt, Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal döntése még függőben van. Ezért a hazai cégek integrációját második lépésben valósítanák meg, a versenyhivatal döntésének megfelelően. Korábban már beszámoltunk róla, hogy több terület helyzete is ingoványos a médiaportfólióban. Kérdéses például a Népszabadság sorsa, azaz be tudják-e, vagy egyáltalán akarják-e vinni a közös vállalatba. A versenyhivatal minden bizonnyal górcső alá veszi azt is, hogy az új kiadónak összesen három nyomdája lesz, és ezzel az egyik legnagyobb napilap-nyomtatási kapacitás jön létre az országban.

Kérdőjelek

Szintén aggályos, hogyan fog működni az új cég lapterjesztése. A Ringier ugyanis egyelőre – a Sanoma Budapesttel párban – érdekelt a MediaLOG lapterjesztő társaságban, az Axel Springernek viszont saját megyei hálózata van. A két cég újságportfóliója összességében inkább kiegészíti egymást, kevés helyen konkurálnak. Kivételnek az ifjúsági lapok számítanak, ahol a két vállalat termékei uralják a szegmens csaknem száz százalékát, azaz ezen a területen biztosan lépni kell valamit a két kiadónak. Neccesek lehetnek még a vasárnap megjelenő újságok, ahol a Vasárnapi Blikk és a Vasárnap Reggel – értékesített példányszám alapján számolva – a piac kétharmadát uralja. Ezenfelül a női lapok terén képzelhető el annyi változás, hogy az Axel Springer hét ilyen kiadványa mellé érkezne a Ringer-től a Hot!, a Blikk Nők, illetve annak különféle tematikus különkiadásai, de ez nem tűnik jelentős koncentrációnak.

Az Axel Springer AG és a Ringier AG 2010. március 23-án jelentették be egy közös vegyesvállalat létrehozását. Az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi leányvállalatainak tevékenységét helyezi át az új társaság fennhatósága alá, miközben a Ringier a szerb, a szlovák, a cseh és a magyar érdekeltségeit. A vállalat székhelye Zürich. A közel 414 millió Eurós forgalmával, a 62 milliós EBIDITA-val, 4800 alkalmazottjával, a közös vállalat Kelet-Európa egyik legnagyobb média-vállalatának számít majd. A vállalat tőzsdei bevezetése három – öt éven belül várható. A vállalatot Florian Fels (43), a Ringier AG eddigi közép-európai vezetője fogja vezetni. Ezt megelőzően Fels, az Axel Springer Lengyelország ügyvezető igazgatója volt. Mark Dekan (33) lesz a vállalat gazdasági igazgatója (CFO). A szakember 2008 óta az Axel Springer AG pénzügyi és szolgáltatási igazgatója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik