Üzleti tippek

Kirúgták a Nap-keltét

Belső gyártásban új reggeli közéleti műsort indít a köztelevízió. A Nap-kelte lecserélését a spórolással indokolják. Gyárfás Tamás nem kíván "elhamarkodottan reagálni" a történtekre. Az FN.hu úgy tudja, a Nap-kelte kártérítési igénnyel lép fel, és az MTV ügyvezetőjét is felelősségre vonhatják.

Új reggeli közéleti műsort indít hétfőtől a Magyar Televízió. A hírekre, a politikai, gazdásági és kulturális eseményekre fókuszáló adássorozat Ma reggel címmel indul, és hétköznaponként reggel 6.30-tól 9 óráig lesz látható mindkét csatornán – olvasható az MTV közleményében.

A Nap-keltét váltó, belső gyártásban készülő műsor életre hívását az indokolta, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége nem járult hozzá a korábban általa támogatott 2,45 milliárd forintos hitel felvételéhez. A döntés miatt az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető. Az MTV bevételeit növelheti az a reklámok értékesítéséből befolyó összeg, ami addig a Nap-kelte, ezentúl viszont már az új reggeli műsor adásidejéhez kapcsolódik. Ez a pénz a köztelevízió működésének finanszírozásához elengedhetetlenül szükségessé vált.

Gyermekműsorokkal helyettesítik

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője – akit az MTI-nek Erdélyben sikerült elérnie – azt közölte, “gyakorlatilag minden” külső gyártási szerződést felmondtak. Arra a kérdésre, hogy ki lesz a produkció felelős szerkesztője, úgy nyilatkozott: a posztot eddig betöltő Lakat T. Károly az MTV munkavállalója, így számítanak rá. Közlése szerint a produkció – akárcsak elődje – a közéleti főszerkesztőség alá tartozik majd.

A Nap-kelte már szombat reggeltől nem lesz képernyőn az MTV két csatornáján. Az adás helyett egyedi produkciók, tekintettel a hétvégére, az m1-en kulturális és ismeretterjesztő, az m2-n pedig gyermekeknek szóló műsorok lesznek láthatók.

Gyárfás nem kommentál

A Nap-kelte egyelőre nem reagál a szerződésbontás hírére – közölte a műsor producere, az MTI úgy tudja: a stáb készül a hétvégi adásokra. „A Nap-kelte nem kíván elhamarkodottan reagálni a történtekre, mert az ügy ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb” – közölte a távirati irodával Gyárfás Tamás producer.

A reggel történtekről annyit mondott, nyolc óra körül irodájában előzetes bejelentés nélkül felkereste őt Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatója, és közölte, milyen tartalmú dokumentumot kíván átadni. A stúdióvendégként ott tartózkodó (egyébként Gyárfás cégét több esetben jogászként képviselő) Bánáti János azonban azt tanácsolta, ne vegye át az iratot, mert a szerződés felmondásának nem ez a módja.

A Nap-kelte egy vezető munkatársától az MTI úgy értesült: a stáb a történtek ellenére készül a hétvégi adásokra. Egyelőre Medveczky Balázst, a másfél éve elnök nélkül működő közmédium ügyvezetőjét nem sikerült az MTI-nek elérnie. Czeglédi László, az MTV kuratóriumának kormányoldal által delegált elnöke azt közölte: hivatalos tájékoztatást még nem kapott az ügyben, de a felmondás „beláthatatlan következményekkel járna”.

Hozzátette, az ügyben minden felelősség az ügyvezető alelnöké, akinek szerinte nem volt joga a kuratóriumi elnökség hozzájárulása nélkül felbontani a szerződést, amelynek megkötéséhez is a testület jóváhagyására volt szükség. Czeglédi László megemlítette: a kialakult helyzetre tekintettel rendkívüli kuratóriumi elnökségi ülést hívott össze hétfő délutánra.

Perek kezdődhetnek

Az FN.hu információja szerint a Nap-keltével kötött szerződést péntek reggel, szombati hatállyal, „ellehetetlenülés” jogcímmel mondták fel, de azt a műsor producere, Gyárfás Tamás nem vette át. Lapunk úgy értesült, hogy a felmondást Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője látta el kézjegyével, de ahhoz nem kérte a kuratórium hozzájárulását, márpedig erre – a szerződés értéke okán – szükség lett volna.

Úgy tudjuk, a Nap-kelte kártérítési igénnyel lép fel a szerződésbontás nyomán, a kuratórium pedig megteszi a szükséges lépéseket az MTV ügyvezetője ellen.

Czeglédi László, az MTV kuratóriumának elnöke a távirati irodával azt közölte: hivatalos tájékoztatást mindeddig nem kapott az ügyben, de a felmondás “beláthatatlan következményekkel járna”.

Tavaly még jó volt

2008 július 23-án járult hozzá – többségi szavazással – a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy két évvel, 2010 végéig meghosszabbítsák a reggeli sávban 2002 óta látható Nap-kelte gyártójával hatályban lévő szerződést – emlékeztet az MTI.

A köztévé sajtóirodája akkor azt közölte: költözésük miatt “pénzügyi és kapacitás-szempontokból egyelőre nincs realitása” annak, hogy a reggeli műsort saját belső gyártásban készítsék el.

Gyárfás Orbánnal is megküzdött volna

Gyárfás Tamás a Heti Válasz című lapnak adott kemény hangú, pörgős interjút szeptember közepén. Ebből idézünk most három kérdést és választ. A beszélgetés teljes szövege itt olvasható.

– Talán már az alaphelyzet sem szerencsés. Nincs még egy európai ország, ahol a közszolgálati tévé reggeli műsorát külsős cég szállítja. Tényleg, mit tud Gyárfás Tamás, amit az MTV nem?

– Nem minősítem a gazdámat, a Magyar Televíziót. Annyit tudok, hogy korábban az MTV reggeli műsora 800 milliós veszteséget jelentett. Mi nem kapunk pénzt a műsorkészítésért, a reklámidőt értékesíthetjük. Ha rossz a program, akkor nyilván senki sem hirdet benne. Ha nézett, ha eladható, akkor nyereséges. De lehet akár veszteséges is. Vállaltuk a kockázatot.”

– Az imént mondta, hogy Fidesz-korszak jön.

– Soha semmit sem kaptam ajándékba. Ön is tudja, hogy mindenért meg kell küzdeni. De ha az ember a könnyű eseteket értékelné, akkor mindenki csak az utcalányokat hajtaná.

– Magyarán nem adja fel, hogy szerződése lejárta után is a közszolgálati tévén fusson a műsor?

– Feladni? Ez mit jelent? Ha már Verebes Istvánt korholta: tudja, szerintem az sem árt, ha a riporter egy-egy beszélgetés előtt nemcsak az alanya nevéről, de a karakteréről is tájékozódik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik