Üzleti tippek

Hétfőtől fényes lesz a Híradó

Az országos turné után a közszolgálati híradó visszatér a stúdióba. Az MTV közleménye számítógépeket és egyedülálló világítótesteket ígér, bármit is jelentsen ez.

Szeptember 10-étől, hétfőtől új arculattal és új díszlettel jelentkezik a Magyar Televízió híradója és Az Este című háttérműsora. A dizájnváltást nyolcnapos országjáró körút előzte meg és közben elkészült a Századvég Alapítvány kutatócsoportjának felmérése is: az MTV hírműsorai a legkiegyensúlyozottabbak. (Az ORTT felmérése szerint a kormány uralja a hírműsorokat, legalábbis júniusban.)

Több mint egy éve tartó folyamat meghatározó állomásához érkezik hétfőn a Magyar Televízió. A Híradó főkiadása szeptember 10-én este új főcímmel, új stúdióból jelentkezik. „A hírműsorok felépítését, szerkezetét, a hírek feldolgozási módját az elmúlt egy évben lépésről lépésre fejlesztettük, javítottuk. A tartalom után most időszerű a külső megújítás” – mondta Kert Attila, az MTV hírigazgatója. A Híradó új, a tévétársaság közleménye szerint „minimál stílusban megépített díszletét különböző képmegjelenítő berendezések, nagyméretű nyomatok és világítótestek kombinált rendszere teszi egyedülállóvá.”

A Híradó mellett, ugyanabban a stúdiótérben kapnak helyet Az Este és A szólás szabadsága című műsorok új, variálható díszletei is. Ilyen mértékű technikai, műszaki és díszletkoncentráció egyébként Magyarországon példanélküli – büszkélkedik a közlemény. Az Este című hírháttér műsor új arculata a Híradóval egy napon, amíg a Baló György vezette A szólás szabadsága szeptember 16-án, vasárnap este debütál.

A köztévé megrendelésére a Századvég Alapítvány megkérdezte a nézőket a különböző híradókról. Az elkészült tanulmány szerint az MTV, a TV2 és az RTL Klub hírműsorai közül az MTV Híradója bizonyult a leginkább elfogulatlannak és a legkiegyensúlyozottabbnak – áll a közleményben. A belföldi tudósítások dominanciája mellett a Századvég a hitelesebb tájékoztatás irányába tett lépésként könyveli el a számos helyszíni tudósítást.

A kutatás megállapítása szerint a riportokban a politikai és társadalmi reprezentativitásnak megfelelő kör szólal meg, a Híradó eleget tesz a sokoldalú tájékoztatás követelményének.

A Századvég elemzéséből az is kiderül, hogy a műsorban dolgozó munkatársak álláspontja politikai híradások vonatkozásában sohasem jelenik meg. Támadó, a tárgyilagosságtól távol álló kritikai hangvételre a Századvég nem talált példát.

További újdonság lesz az MTV hírműsorainak világában Az Este című hírháttérműsor előtt jelentkező Micsoda Nap! című összeállítás, amelyben – a Híradó előtt látható Föld TV esti folytatásaként – a világ egy-egy pontjainak egy napját láthatjuk 30 másodpercbe sűrítve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik