Üzleti tippek

Német filmeket gyárthat a TV2

Információink szerint a német ProSiebenSat1 megveszi a magyar TV2 tulajdonosát, az SBS Broadcasting Groupot. Ha aláírják, az ügylet értéke 3,3 milliárd euró körül lesz, a TV2 pedig startégiai szerepet kaphat a cégen belül.

Az új tulajdonos úgy reméli, hogy június 27-én aláírják a megállapodást. Guillame de Posch, a cég elnöke szerint az adásvétel nem tartozik az európai versenyhatóságok hatáskörébe, ezért nincs szükség hivatalos jóváhagyásra.

A németek szerint az új cég 80-90 millió eurót fog megspórolni azzal, hogy egyesítik a két céget, a szinergiáknak köszönhetően pedig a ProSiebenSat1 nyeresége 22,2 százalékról körülbelül 25-30 százalékra nő.

Az eredetileg svéd SBS köreiben a tárgyalások során sokat kardoskodtak azért, hogy a 10 országban működő cég helyi vezetői a helyükön maradhassanak. Patrick Tillieux, az SBS elnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: a cég fejlődésének és nyereségének záloga a helyismerettel rendelkező vezetők alkalmazása.

A vásárlással a német cég forgalma 48 százalékkal, 3,1 milliárd euróra nő az idei pénzügyi év végére, az EBIDTA pedig 43 százalékkal, 484 millió euróra hízik. Az SBS önmagában tavaly ennél sokkal nagyobb mértékben, 79 százalékkal (36 milllióra) növelte adózás előtti eredményét.

Az SBS elnöke, Patrick Tillieux az új cégben a nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető lesz.

A felvásárlás nyomán azonban maga a ProSiebenSat1 is új tulajdonossal találkozik. A holland Telegraaf Media ugyanis 20 százalékos tulajdonosa az SBS Broadcasting Groupnak. Mivel a német felvásárlás során a két cég egyesül, ezért a holland cég 12 százalékos tulajdont szerezhet benne. Egy korábbi opciós szerződés következtében ugyanis 2008 közepén erre a Telegraafnak joga van, így megszerezheti a Lavena Holding 5 nevű társaság 12 százalékos részvénycsomagját. Ettől még nem lesz földindulás a cégben, a Lavena ugyanis még így is a tőke 44,7 százalékát és a közkézen lévő részvények 76 százalékát kontrollálja (korábban ez 70,7, illetve 88 százalék volt).

Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: „Az előzetes szinergiatárgyalásokon kiderült, hogy a német központú médiabirodalom különös fontosságot tulajdonít a magyarországi TV2-es csoportnak. Az SBS hálózatán belül Magyarország hasonlít leginkább a németországi piachoz, éppen ezért mi nemcsak hogy stratégiai szövetségeseivé válhatunk a Pro7Sat1 csatornáknak, de a jövőben Magyarország gyártóbázis is lehet a németországi produkciók számára.


A TV2-ben semmilyen személyi változásra nem kell számítani. Az új központi vezetés maximálisan megbízik a helyi igazgatói csapatban. Az SBS értékét alapvetően a helyi vezetők kompetenciája határozta meg. Személy szerint büszke vagyok arra, hogy a TV2 az SBS eredményének közel 20 százalékát adta, és markánsan tudta befolyásolni ezt az egyedülállóan sikeres tranzakciót.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik