Üzleti tippek

Elbúcsúzik az országtól a Filmmúzeum

Három tévécsatorna külföldre költözik, ha a bíróság nem változtatja meg az ORTT döntését.

A tévécsatornák kivonulnak az országból, ha az ORTT nem változtatja meg azon döntését, mely szerint ez a három csatorna ezentúl az országos kereskedelmi tévékkel megegyező feltételek között működhet. Ez azt jelenti, hogy a csatornáknak híradót kell készíteniük, illetve az általuk fizetendő kulturális járulék is a duplájára emelkedik.

Ha a fellebbezés nem jár pozitív eredménnyel, a csatornák kivonulnak az országból – szögezték le a tévétársaságok vezetői közös sajtótájékoztatójukon. Kocsis Attila, a Viasat3 vezérigazgatója szerint az évi több százmilliós költséggel járó híradógyártás nem kigazdálkodható bevételeikből, ez gyakorlatilag a megszűnésüket jelentené.

Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója szerint az ő nézőik nem kíváncsiak híradóra, hanem pont azért nézik őket főműsoridőben, mert nem kíváncsiak a hírekre és az erőszakra.

A Sport1 és a Filmmúzeum ideiglenes felmentést kapott

Horváth Dóri Gábor, a Sport1 vezérigazgatója szerint visszafordíthatatlan gazdasági hátrányt jelentene a változás, ami bevételoldalon semmiféle előnnyel nem jár. Mivel adásuk Szlovákiában és Romániában is fogható, ennek kapcsán elgondolkodtak, hogy itt kell-e sugározniuk – tette hozzá.

Prokopp Dóra elmondta, semmi nem tartja őket itt, „ha nincs változás, akkor tranzit” – fogalmazott a csatorna első embere.

A régi filmeket sugárzó csatorna vezetője elmondta: az általuk fizetendő jogdíjak 300 százalékkal nőnek, noha a vételkörzetük nem nőtt, továbbra is körzeti televízióként működnek. Prokopp szerint vagy befejezik működésüket, vagy bejegyeztetik magukat mondjuk Csehországban 300 ezer forintért.

A két kereskedelmi tévé a reklámpiac 90 százalékát tudhatja magáénak, a három kis tévé azonban összesen három százalékát. Ebből nem lehet kigazdálkodni a híradókészítés költségeit – hangsúlyozták a vezetők.

Formai hibák

Horváth Dóri Gábor szerint formai hibák is vannak a döntésben. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ugyanis nem a valós közönségük, hanem a kábelszolgáltatók által közölt adatok alapján nyilvánította a három társaságot országosnak – szögezte le Körmendy-Ékes Judit médiaszakértő.

Horváth szerint ha a csatorna 26 százaléknyi magyar tulajdonrészét el akarnák adni, akkor most azt csak sokkal kevesebbért, kényszer hatására tudnák megtenni, ők ezért támadják meg a bíróságon a döntést.

Körmendy-Ékes szerint lassan már jószolgálati tevékenységnek minősül, ha valaki Magyarországon ad műsort. A magyar helyzet ugyanis már nagyon komoly versenyhátrány az európai tévétársaságokkal szemben. Hazánkban véleménye szerint kiugróan magas a közös jogkezelőknek fizetendő jogdíjak összege, ezért nagyon-nagyon megéri magyar szerzők művei helyett külföldi filmeket venni.

Ezzel szemben például Franciaországban adókedvezményt kapnak azon csatornák, amelyek francia gyártású műsorszámokat sugároznak. A csehországi egyszeri 300 ezer forinttal szemben itthon évi több tízmilliós műsorszolgáltatási díjat kell fizetni.

A Viasat3-nak napi 20 perc híradót kell adnia

A vételkörzet-számítás nagyon bizonytalan – mondta Körmendy-Ékes –, mely egy 1997-es szabályozáson alapszik. Prokopp szerint ők nem országosak, mert kizárólag dekóderrel foghatók, így csak a kábelszolgáltatók továbbítják a műsorukat, egyéni antennával nem foghatóak, ezért nem tekinthetők országosnak. Véleménye szerint hibás az ORTT azon érvelése, hogy technikailag az egész országban foghatók ezek a csatornák, ezért országosnak kell minősíteni őket. Horváth szerint személyi jövedelemadót is az alapján fizetünk, hogy mennyit keresünk, nem az alapján, hogy mennyit kereshetnénk.

A szakember szerint ez a döntés az ORTT-nek nem jelent többletbevételt, a csatornáknak azonban tetemes kiadással jár.
A Minimax korábban Csehországba, a Cool Romániába menekült, a Film+ eleve nem jegyeztette be magát, míg a Viva és a Spektrum televízió pedig körzetiként van jelenleg nyilvántartva. A tévések kijelentették: nincs semmi biztosíték arra, hogy ez akár holnap ne változzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik