Üzleti tippek

Megszűnik a Szabó család

Minden bizonnyal megszűnik a Szabó család című, a közszolgálati rádió majdnem fél évszázadot megért hangjátéksorozata. Megszűnhet a "Ki nyer ma?" is.

Borbély-Urquhart Julianna, a Magyar Rádió kommunikációs vezetője a szerény hallgatottsági adatokkal indokolta a lépést. Hozzátette: “a Kádár-rendszer kisembereiről szóló szappanopera mára végképp elfáradt és irodalmi értéke is megkérdőjelezhető”. Elmondta, hogy végleges döntés még nem született a kérdésben, az új műsorstruktúra kialakítása most is tart, de szinte biztosra vehető, hogy néhány hónapon belül elbúcsúzik a hallgatókról a Szabó család.


Megszűnik a Szabó család 1

A Szabó család néhány tagja felvétel közben. (Fotó: MTI)


A családregény-sorozat epizódjait a kezdetektől négy évtizeden át, 1959-től 1999-ig író Liska Dénes a jelenlegi politikai helyzetre utalva fogalmazta meg: “igazi Szabó családot már úgysem lehet írni, akárhova nyúl a szerző, megróják”. Megjegyezte: tudomása szerint a hosszú évtizedek óta műsoron tartott Ki nyer ma? című komolyzenei vetélkedőt is megszünteti a Magyar Rádió.

A Szabó család hallgatottsága 1962-ben még 80 százalékos volt, az arány a múlt század nyolcvanas éveinek elejére 40 százalékra csökkent. Egy 1997-es felmérés szerint a rádiójátékot már csak a rádióhallgatók 6,6 százaléka kísérte figyelemmel, míg a Gallup mostani mérése alapján már csak az éppen rádiót hallgatók 2,5 százaléka kapcsol a Kossuth rádióra hétfőn este, a csütörtöki ismétlés hallgatottsága pedig egy százalék sincs. Ez körülbelül negyvenezer ember hetente.

Február 26-án, hétfőn a 2488. folytatás kerül műsorba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik