Élet-Stílus

Anyósülésen a Google

A következő lehetőségnél forduljon jobbra! - mondja mostantól magyarul is a Google navigációs szolgáltatása.

Magyarországon is elérhető csütörtöktől a Google Térkép Navigáció. A Google Térkép mobiltelefonokra, illetve más Androidos eszközökre optimalizált változatával mostantól szinte teljes értékű navigációs eszközzé vált. Alapfunkcióként kínál mostantól úgynevezett turn-by-turn, vagyis fordulj jobbra-balra!; az irányt állandóan jelző hang alapú navigációt.
A felhasználó elméletileg választhat az utcaszintű és légi felvételeket használó üzemmódok között a navigálás során. Magyar utcanézet opció viszont még nincs.
Ennek története, hogy a magyar adatvédelmi ombudsman két évvel ezelőtt leállíttatta a Google ilyen adatgyűjtését hazánkban. Hosszas egyeztetés és számtalan előírás révén, idén lehetőség adott a Google autóinak, hogy végig fotózzák a várost. Így hamarosan Budapesten is lehet utcanézet a Googel Térképeken.

Mindenesetre magyar felhasználóként, talán nem is Budapest utcáin kell a legjobban az utcanézet lehetőség, hanem külföldön segíthet a részletesebb tájékozódásban. (Az utasításokat természetesen itt is magyarul közli.) Az eszközt nem is kell frissíteni, minden esetben a Google adatbázisában
lévő legfrissebb Google Térképet veszi alapul. A szolgáltatás fontos
eleme, hogy tárolja az adatokat az ideiglenes memóriában, így ha
megszűnne egy időre a netkapcsolat akkor is működik tovább a
szolgáltatás.





A telenor bevállalta



Az internetes kapcsolaton alapuló szolgáltatás használata adatforgalmat generál, ugyanakkor a Google Térkép Navigációt a Telenor okostelefonos csomagjainak előfizetői díjmentesen használhatják.


Kiegészítő eleme a keresés, amely lényegében a Google alafunkciójához hasonlóan működik. A valós idejű forgalom nézet, amely a kijelzőn zöld, sárga és piros jelzés révén ad képet a tervezett útvonal aktuális forgalmi helyzetéről. Valamint az út menti keresés, amely például a közeli benzinkutakat, az éttermeket vagy éppen a parkolási lehetőségeket mutatja.A szolgáltatás bemutatásán Darren Baker projektmenedzser a Google munkatársa elmondta, egyelőre az 1.6-os, vagy annál magasabb verziószámú Androidos okostelefonokra érhető el a szolgáltatás, de az iPhone-t gyártó Apple-lel is tárgyalásban vannak. A menedzser az fn.hu-nak elmondta bár az aktív alkalmazások eléggé energiaigényesek így gyorsabban merítik a telefont, a tesztek eredményei alapján ez a szolgáltatás 2-3 órát képes futni töltés nélkül.


Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy becsléseik szerint jövőre a mobiltelefonok száma meghaladja majd az asztali számítógépek, laptopok számát, emiatt a Google minden újítását elsőször mobiltelefonokra fejleszti, ezt követik csak a laptopok, és asztali számítógépek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik