Élet-Stílus

Elhunyt Liz Taylor

Meghalt szerdán Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga, olyan klasszikussá vált filmek szereplője, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn.

A színésznő 79 évesen halt meg a Los Angeles-i Cedar-Sinai Kórházban – közölte Sally Morrison, Elizabeth Taylor képviselője. Tájékoztatása szerint a filmcsillag négy gyermeke jelen volt a kórházban.

“Anyánk rendkívüli nő volt, aki teljes életet élt, nagy szenvedéllyel, humorral és szeretettel” – fogalmazott közleményében Michael Wilding, a színésznő fia.

Elizabeth Rosemond Taylor néven született kétszeres Oscar-díjas angol–amerikai színésznő gyerekszínészként kezdte a művészi pályát, és sikerült zökkenőmentesen átváltania a felnőtt szerepekre.

Sokak szemében ő testesíti meg a klasszikus hollywoodi sztár fogalmát, amelyhez a viharos magánélet és különféle sztárallűrök is hozzátartoznak. Fénykorában a média a világ legszebb asszonyaként emlegette.

Leghíresebb filmjében, a Kleopátrában

Világhírű rendezőkkel és kollégákkal dolgozott együtt, és közülük nagyon sokan úgy nyilatkoztak, hogy a színésznő Elizabethet nem szabad összekeverni a sztár Elizabethtel: számos nagynevű pályatársával ellentétben ugyanis Taylor a forgatásokon időben és felkészülten jelent meg, nem volt jellemző rá a késés, mindig hibátlanul tudta a szövegét, és ritkán kellett miatta megismételni egy-egy felvételt, egyszóval abszolút profi volt.

Képgaléria!

Képgaléria!

Nyolcszor kötött házasságot, ebből kétszer Richard Burton színésszel. Különleges ritkaságokat is tartalmazó ékszerkollekciója mellett műkincsgyűjteménye szintén nevezetes. Népszerűségét és pénzét szívesen áldozza jótékony célokra: különösen az AIDS betegség kutatását és a betegek gyógyítását támogatja kiemelten és folyamatosan.

Az Amerikai Filmintézet listáján Elizabeth Taylor a 7. helyet foglalja el minden idők legnagyobb női sztárjai között. 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, így azóta a színésznőt a „Dame” cím is megilleti.

Liz Taylor férjei

Conrad Hilton Jr., más néven: Conrad „Nicky” Hilton (1950. május 6. – 1951. január 29.) (elvált)

Michael Wilding (1952. február 21. – 1957. január 26.) (elvált)

Mike Todd (1957. február 2. – 1958. március 22.) (megözvegyült)

Eddie Fisher (1959. május 12. – 1964. március 6.) (elvált)

Richard Burton (1964. március 15. – 1974. június 26.) (elvált)

Richard Burton (másodszor) (1975. október 10. – 1976. július 29.) (elvált)

John Warner (1976. december 4. – 1982. november 7.) (elvált)

Larry Fortensky (1991. október 6. – 1996. október 31.) (elvált)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik