Élet-Stílus

Eső, gólzápor, német bronz

A bronzmeccsen Joachim Löw kényszerűségből a német „fakót” küldte pályára, hisz a belázasodó Lahm és Podolski, a hátát fájlaló Klose, valamint Neuer sem léphetett pályára. Ettől függetlenül a németek kezdtek veszélyesebben, ám a Neuert helyettesítő Butt kapuja előtt alakult ki az első veszélyesebb szituáció: Forlán szabadrúgása azonban elkerülte a kaput.

A németek egy szöglet utáni fejessel válaszoltak – Özil emelése után Friedrich fejelt a lécre. A mezőnyben bátran adogató dél-amerikaiak egyik labdavesztése után aztán Jansen ívelt be, az egyik védőről lepattanó labdára Schweinsteiger rádőlt, a 27 méteres lövés kipattant Musleráról, s a védők mögül induló Müller megszerezte ötödik gólját a tornán.

A két csapat nem törődött sokat a védekezéssel. Khedira kiugratása után (labdája hosszú volt Cacaunak) Forlán került ígéretes szituációba a német ötösnél, majd ismét a németek következtek, ám Özil okos labdája lesen találta az egyre bátrabban előrekalandozó Khedirát. Az uruguayiakon volt a sor, Schweinsteiger labdavesztése után a dél-amerikaiak három a kettő ellen hozhatták fel a labdát, s a tizenhatoson belül betörő Cavani 15 méterről a bal alsó sarokba helyezett.

Müller szerzett vezetést - öt góllal végzett a támadó (MTI/EPA)

GALÉRIA

A folytatásban is rendre a középpálya „figyelmen kívül hagyásával” futballoztak az gárdák; felváltva forogtak veszélyben a kapuk, ám a németeket egy kicsit megfogta a bekapott gól, az esőben egyre többször passzoltak pontatlanul. Az uruguayi támadásokba is sok hiba csúszott, míg az egyre nedvesebb gyepen maguk a játékosok is rendre megküzdtek a talpon maradással. Nem úgy Suarez, akit Khedira labdavesztése után Forlán szolgált ki ahogy kell, ám az Ajax támadója – azok után, hogy még igazíthatott is a labdán – a kapufa mellé helyezett.

Lugano kezezése után Schweinsteiger lőhetett szabadrúgást – a tizenhatos előterében vétkező védő viszont fejjel „tisztázott”. A végén még egy Özil kiugrás – de ekkor már jócskán hosszabbításban jártak a csapatok. Szünet után a dél-amerikaiak kezdtek jobban, az elmélázó német védők között Cavani Buttal egy-egyezhetett, majd Suarez ismételhetett – de a Bayern kapusa mindkétszer a helyén volt.

Az 51. percben aztán előnybe kerültek a dél-amerikaiak: Arevalo emelt be jobbról, Forlánnal senki sem érkezett, s mivel a csatár lövésénél Mertesacker megpördült, megzavarta a kapust – bár a földön gellert kapó labdánál Buttnak alighanem nem volt sok esélye. Ahogy Forlán találatánál – a következő német helyzetnél sem volt sok esélye az ellen kapusának. Boateng ívelt be jobbról, Muslera megcsúszott a nedves füvön, Jansen pedig mindenkit megelőzve fejelt a kapuba. A két remek együttes nem egész egy óra alatt ért el négyet.

GALÉRIA

GALÉRIA

A tempó természetesen ezt követően sem hagyott alább. Előbb Özil szórakozott az uruguayi ötös vonalánál, majd Suarez durrantott rá 25 méterről – Butt védte a kesztyűje felé tartó labdát -, később Cacau elől szedték fel a labdát az utolsó pillanatban, de Forlán is átkozhatta szerencséjét azok után, hogy kisodródott helyzetből a szöget záró német kapusba trafált.

Jansen baloldali lövése vezette fel a hajrát, majd alig egy perccel később a hamburgi a csapattárs Cacau elé tálalt, a támadó azonban remek helyzetből fölé lőtt. Az ismét eleredő esőben a németek fokozták a nyomást, Schweinsteiger távolról riogatott, majd a vb-n talán leggyengébb meccsével előrukkoló középpályás egyedül tört be a tizenhatosra, de a lövés pillanatában szerelték. A csereként beálló Kiessling Forlánt imitálta (éles szögből naggyá tette Muslerát), a másik kapu előtt Maxi Pereira lőtt fölé egy távoli szabadrúgás után.

Kiessling két alkalommal is csak centikkel maradt le (előbb Boateng, majd Müller) egy-egy átadásról; utóbbi azonban gólt eredményezett. Özil szöglete után ide-oda pattogott a labda, Luganóról Khedira elé pattant a labda, s a középpályás hat méterről a kapuba fejelt. A hajrában Boateng dönthette volna el a németek javára (a védő 14 méterről Muslera ölébe lőtt), majd Kiessling lőtt az égbe hét méterről azok után, hogy az előrehúzódó Boateng ajtó-ablak helyzetbe hozta egy tetszetős gurigázás után.

A könnyelmű helyzetkihasználásra majdnem ráfaragtak a németek, a hosszabbítás utolsó pillanataiban ugyanis Forlán szabadrúgásból telibe találta a felső lécet. A bronzmeccs távolról sem fordult unalomba, öt gól és két kapufa színesítette a találkozót.

vb, bronzmeccs

Németország-Uruguay 3-2 (1-1)
Port Elizabeth. Vezette: Benito Archundia (mexikói)
Gól: Müller (19.), Jansen (56.), Khedira (82.), illetve Cavani (28.), Forlán (51.)
Németország: Butt – Boateng,
Mertesacker, Friedrich, Aogo – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil
(Tasci, 91.), Jansen (Kroos, 81.) – Cacau (Kiessling, 73.)
Uruguay:
Muslera – Fucile, Lugano, Godin, Caceres – Pereira, Perez (Gargano, 77.), Arevalo – Forlán – Cavani (Abreu, 88.), Suarez

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik