Élet-Stílus

Itt a tíz legjobb fesztiválzenekar

Az fn.hu toplistáján összegyűjtöttük azt az öt hazai és külföldi zenekart, amelyekkel nem bukhat egy magyar zenei fesztivál, és megírtuk azon zenekarok listáját is, amelyeket szerintünk nem érdemes idén elmulasztani.

Az idei fesztiválszezon egyetlen komolyabb kockázatának a Stargarden megrendezése tűnt. Az oldies zenekarokra építő fesztivál a negyven fölöttieket próbálta fesztiválba szólítani, de ez most nem jött nekik össze. Végül jelentős buktával zártak, így komolyan el kell majd gondolkodniuk, hogy jövőre hogyan szabják át a nosztalgiarendezvényt, hogy a befektetett pénz is visszajöjjön. A Sziget Kft.-nek így aztán jól jött, hogy az eső nélkül lezajlott Volt-fesztivál végül hozta a 79 ezres látogatószámot, amely így a válság közepette szép eredménynek számít.

A fesztiválok nagy része azonban biztonsági játékot játszik. Van ugyanis pár olyan zenekar, amikkel manapság Magyarországon nem lehet hibázni. A legfőbb összekötő kapocs talán mind között, hogy valamikor mind a világ élvonalába tartoztak, volt pár igen jó slágerük, amely még nem kopott ki a rádiók tracklistájából.

Magyarországon így aztán konzerválódott a hírnevük. Az első helyre mindjárt a 2008-ban a Sziget-fesztiválon külön nulladik napot kiérdemlő metálzenakar, az Iron Maiden került. Róluk aztán el lehet mondai, hogy igazán régen voltak a topon, de nálunk az Eddy-szörnyes pólókat viselő apukák gyakorlatilag megtöltötték a helyszínt. A show és az zene pedig nem vesztett sokat régi fényéből.

A magyar néplélekről sokat elárul, hogy a rock kategóriában a másik nagy biztos befutó az Iron Maidennel egy évben, 1975-ben alapított Motörhead, akikre gyakran ugyancsak metál jelzőt szokták ráilleszteni, pedig inkább színtiszta zúzós kemény rock and roll minden sallang nélkül. Külön érdekesség, hogy a magyar követőik, a Tankcsapda ugyanilyen biztos pontnak számít a hazai felhozatalban.

Biztosabb választás azonban aligha lehet, mint a dance floor kategóriában hódító Faithless és a Chemical Brothers, akik már szinte hazajárnak Magyarországra. Ugyancsak a táncolható elektronikus zenében utazó Pet Shop Boys pedig annyira avíttas, hogy tíz éve ők voltak a Kapcsolat koncert fellépői, de már akkor is bőven túl voltak a fénykorukon.

Top 5 külföldi biztonsági fellépő

1. Iron Maiden – augusztus 14., szombat, Sziget Fesztivál
2. Faithless – augusztus 12., csütörtök, Sziget fesztivál
3. Chemical Brothers – július 9., péntek, Balaton Sound
4. Motörhead – Július 16., péntek Hegyalja Fesztivál
5. Pet Shop Boys – július 8. csütörtök, Balaton Sound

Ha valaki Magyarországon hazai zenekarokkal akar tömegfesztivált szervezni, akkor ez az öt fellépő szinte megkerülhetetlen. Ők meg is érik a pénzüket, mert a legtöbbször hozzák is a látogatókat. Listánkat is a gázsijuk alapján állítottuk össze, ez ugyanis eléggé objektív mutatója a megtérülésüknek. Fesztiválszervezői berkekből származó információink szerint a már említett Tankcsapda a maga 2,5 millió forint körüli árával a legdrágább zenekarunk. Persze ez sem egy fix összeg, mert Lukács Laciéknek látványosabb-hangosabb-nagyszabásúbb, de szerényebb produkcióik is vannak.
A Quimby a tavalyi szigeten

Közel ekkora magasságokba emelkedik Ákosék tiszteletdíja, akik idén nyáron turnéra indultak. A Stargardent ugyan nem tudták megmenteni, de a Volton bejött a tömegnek az új hangszerelés, viccből, még egy Lady Gaga számot is feldolgoztak. A Kispál és a Borz viszont már alulról közelíti a 2 milliót. Ők idén nyáron utoljára kaszálnak, de a kisszínpados Kiscsillaggal és a Budapest Bárral is fellépő Lovasitól azért biztosan nem kell még elbúcsúzni. Kispál András logóértékű lelógó cigarettája, és emblematikus gitárjátéka nélkül azért csak nem lesz az igazi. A Quimby 1,5 millió alatt hozza be a stabil hallgatóságát, amely leginkább talán annak köszönhető, hogy már igen régen, nyújtanak igen magas színvonalat. A Belga pedig 1 millió forint körüli összegért kínálja a félplayback show-ját, amely garantált bulit jelent.

Top 5 magyar zenekar

1. Tankcsapda, fellépések
2. Ákos, fellépések
3. Kispál és a Borz, fellépések
4. Quimby, fellépések
5. Belga

A nyáron azonban mi mindenkit lebeszélnénk a biztonsági játékról, és javasoljuk, hogy ugorjon be mindenféle ismeretlen koncertre, és találjon magának új kedvenceket. Mi saját kedvenceinkről sem mondható el, hogy a világ zenei trendjének a legfrissebb előadói lennének, de hát mindenkit arra buzdítunk, hogy alkossa meg a saját toplistáját. Ez a miénk.

Top 10 legizgalmasabb külföldi fesztiválfellépő (szerintünk)ej

1. Motörhead – mert hát mégiscsak a hangos, zúzós rock and roll az igazi
2. P.I.L. – mert Johnny Rotten hisztériáját látni kell
3. Ska-P – mert mégsem oszlottak fel, és imádjuk a skaalapú spanyol zakatolást
4. Tricky – mert a triphop sámánja nem koncertet ad, hanem kortárs mágia
5. The Specials – mert a Ghost Town nem csak a Blöff című filmben király
6. Los de Abajo – mert nem csak a spanyol, de a latin skaalapú zakatolást is imádjuk
7. Pink Martini – mert tiszteljük az ízlésüket, ahogyan a világ zenéi közül válogatnak
8. Gotan Project – mert életben tartják a tangót, és ezt választanánk háttérzenének az életünkhöz
9. Madness – mert hihetetlen házibulik jutnak róla eszünkbe, és most talán jobb lesz a show, mint legutóbb
10. Nina Hagen – mert érdekel, hogy 55 évesen is viccesen vicsorog-e

Top 10 legizgalmasabb hazai fesztiválfellépő

Erik Sumo – mert állandóan ez szól az autóban
Kiscsillag – mert itt folytatódik, ami a Kispálban véget ért
Péterfy Bori – mert egyszerre olyan popdíva, akiben Méhes Marietta (Trabant) szelleme is ott él
Nemjuci – mert igazi energiabomba, és majdnem olyan jó, mint Juliette Lewis
PASO – mert magyar gyökerekkel is lehet skazenét csinálni
Budapest Bár – mert a tradíció szép dolog, annak meghaladása pedig még szebb
Ferenczi – mert ha megszólal a Ki vagyok én?, akkor nem lehet parancsolni a lábaknak
30Y – mert hát szomorkásat is szeretünk néha hallgatni
Zuboly – mert ha már mi nem tudunk így játszani a stílusokkal, akkor legalább szeretjük hallani, ha más teszi
Maszkura és a tücsökraj – mert mocskos, pimasz és életszagú, amilyenek mi is lennénk ha mernénk

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik