Élet-Stílus

Német-angol rangadó a nyolcaddöntőben

Ahogy várható volt, a németek többet birtokolták a labdát, igyekeztek akciókat vezetni, míg Ghána a gyors támadóiban bízva a kontrákra apellált – persze nem feledkezett meg a védekezésről sem, valóságos falat húzott a kapuja elé. Jonathan Mensahn megpattant labda okozta az első veszélyt (Kingson figyelt és védett) a 10. percben, majd a félidő derekán itt is, ott is akadt egy-egy komolyabb helyzet, de egyikből sem született gól.

Ghánai részről Ayew került ziccerbe, de sokat totojázott, így a kivetődő Neuer felkapta előle a labdát. Válaszként Özil egy az egyben törhetett kapura, majd a lövése nyomán Kingsonban akadt el a labda. A csapatok egyébként átlövésekkel is próbálkoztak becsülettel, ugyanakkor ezek jelentős része nem találta el a kaput.

A szünet után a ghánaiak Asamoah révén elpuskáztak egy újabb nagy helyzetet, majd a folyatásban az addig megszokott mederben folyt tovább a mérkőzés: a németek többet birtokolták a labdát, szélen, középen egyaránt próbálkoztak, csakhogy sehol nem találtak rést a ghánai falon, az afrikaiak meg a kínálkozó lehetőségekre vártak.

GALÉRIA

GALÉRIA

A 60. percben Özil gólja hozta meg a fordulatot. A Werder középpályásának nagyszerűen eltalált lövése (a labda a kapu jobb oldalában landolt) után Ghána feljebb tolta a védekezését, ezzel egycsapásra veszélyesebbé vált, de a németek is jól bekkeltek.

A hajrára nem sok izgalom maradt, miután megérkezett a hír Nelspruitból, hogy Ausztrália vezet (végül nyert is) Szerbia ellen, a felek leginkább a hármas sípszóra vártak. A körbeverés után németek végeztek a csoport első helyén, és Angliával találkoznak a nyolcaddöntőben (!), míg egyetlen állva maradt afrikai csapatnak Egyesült Államok lesz az ellenfele a kieséses szakaszban. Szerbia és Ausztrália számára pedig véget ért a vb.

Boateng itt, Boateng ott

A vb-k történetében először esett meg, hogy két testvér ellenfélként találkozott a pályán. A német Jerome és a ghánai Kevin-Prince Boateng is Nyugat-Berlinben született, egyébként féltestvérek. Kevin-Prince is Németországban kezdte karrierjét, utánpótlás-válogatott is volt, de leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az angol kupadöntőn „elintézte” Michael Ballackot, aki miatta nem lehet jelen a vb-n.


D csoport, 3. forduló:
Németország-Ghána 1-0 (1-0)percről percre
Johannesburg, Futballváros, 83 391 néző, v.: Simon (brazil)
Gól: Özil (60.)
Sárga lap: Müller (43.), illetve Ayew (40.)
Németország: Neuer – Lahm, Friedrich, Mertesacker, J. Boateng (Jansen, 73.) – Khedira, Schweinsteiger (Kroos, 81.) – Müller (Trochowski, 67.), Özil, Podolski – Cacau
Ghána: Kingson – Pantsil, Sarpei, Jonathan Mensah, John Mensa – Annan, Tagoe (Muntari, 64.), K-P. Boateng, Ayew (Adiyiah, 92.), Asamoah – Gyan (Amoah, 82.)

A csoport végeredménye:
1. Németország 6 pont
2. Ghána 4 (2-2)
3. Ausztrália 4 (3-6)
4. Szerbia 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik