Élet-Stílus

Nagy kő esett le Anglia szívéről

Jermain Defoe egyetlen találatával Anglia megmenekült a szégyentől. Szlovénia az utolsó percig szintén továbbjutónak érezhette magát, de az élet az USA személyében közbeszólt.

A korábbi két meccsénél sokkal meggyőzőbben játszó angol válogatott elviselve a rá nehezedő nyomást, biztosította helyét a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság nyolcad döntőjében. Szlovéniának egy hajszálon múlt ugyanez.

A találkozó legelejét leszámítva, amikor is a szlovének kezdeményeztek és az angolok merev lábakkal az idegességtől csak faragták őket, megérdemelten nyert Anglia. Különösen a válogatott új emberei Jermain Defoe és a visszarakott Millner bizonyítottak. Ennek a párosnak köszönhető a találkozó egyetlen találata is. A 23. percben Millner tökéletesen adott be a jobb oldalról, Defoe pedig öt méterről kapásból a kapu közepébe lőtt (1-0).

Defoe nagy napja (mti)

Defoe nagy napja (mti)

A nagy sztárok, mint Rooney vagy Lampard és Gerrard óriási akarással küzdöttek végig, azonban kevésbé hatékonyan. Gerrardnak és a Rooneynak is több ajtó-ablak helyzete akadt, már az első félidőben is. A szlovének sokat köszönhettek legjobbjuknak a kapus Handanovicsnak.
A fordulást követően az angolok hamar eldönthették volna a találkozót, de Rooney hatalmas ziccerben csak a kapufát találta el. A szlovénoknak is lett volna lehetősége az egyenlítésre, ám az angol védők többször is menteni tudtak, így az eredmény már nem változott.

A szlovén csapat a lefújás pillanatában még továbbjutónak mondhatta magát, ám fél perccel később a csoport másik mérkőzésén az amerikaiak megszerezték azt a gólt, amely a búcsújukat jelentette.

Fabio Capello, az angol válogatott szövetségi kapitánya a lefújás után úgy nyilatkozott: „ csapatként játszottunk, és harcoltunk, nagyon boldog vagyok. Ez az a válogatott, amelyiket én ismerem. Innentől kezdve bárki ellen bizakodhatunk, ugyanis a játékosaimban nincs már félelem.”

Matzaj Kek, a szlovén válogatott szövetségi kapitány: “Leírhatatlan érzés, de ilyen a sport. Csak remélni tudom, hogy a sorstól egyszer majd visszakapjuk, amit ma elvett. A játékosokat most egy kicsit egyedül kell hagyni, hogy feldolgozzák ezt a nehéz pillanatot.”

Eredmény:
C csoport, 3. forduló:
Anglia-Szlovénia 1-0 (1-0)

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 36 893 néző, v.: Stark (német)
gólszerző: Defoe (23.)
sárga lap: Johnson (48.), illetve Jokic (40.), Birsa (79.), Dedic (81.)

Anglia: James – Johnson, Upson, Terry, A. Cole – Milner, Gerrard, Lampard, Barry – Defoe (Heskey, 86.), Rooney (J. Cole, 72.)

Szlovénia: S. Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm (Matavz, 79.) – Ljubijankic (Dedic, 62.), Novakovic

Anglia-Szlovénia 1-0 (1-0)
Egyesült Államok-Algéria 1-0 (0-0)

A csoport végeredménye:
1 Egyesült Államok (4-3) 5 pont
2. Anglia (2-1) 5
3. Szlovénia 4
4. Algéria 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik