Élet-Stílus

Spanyol bíró főszerepben

Az első félidő 37. percéig viszonylag békésen csordogált a mérkőzés – a németek passzolgattak, a szerb válogatott kettős fedezékben védekezett. Kevés helyzet, eladott labdák, s egy-két kósza német kísérlet jellemezte a játékot. No meg a játékvezető összevont szemöldöke.

Alberto Undiano az első félórában öt igencsak megkérdőjelezhető sárgát osztott ki – sorrendben Klose (12.), Ivanovics (18.), Kolarov (19.), Khedira (22.) és Lahm (32.) bűnhődött (az ötből talán egyedül a Bayern szélső bekkje vétett nagyobbat). Mivel az egy figyelmeztetéssel már rendelkező Klose taktikai faultja illett a korábbi „mederbe”, a bíró hatodszor is előkapta a sárgát, s így a pirosat is. A megfogyatkozott németek még fel sem ocsúdtak, az addig passzív szerbek a hálóba juttatták a labdát. Kraszics adott be jobbról, a hosszú oldalon érkező Zsigics visszafejelte a labdát, s mivel Jovanoviccsal nem érkezett német védő, a támadó középpályás négy méterről a kapu közepébe lőtt.

A hajrában egy német lehetőség – Khedira bombázott a felső lécre – borzolta a kedélyeket, s a magához térő Löw-legénység a szünet után is támadásban maradt. Az 54. percben Schweinsteiger kemény lövését bravúrral védte Sztojkovics, ám Vidics érthetetlen kezezése nyomán a germánok még nagyobb lehetőséghez jutottak: a meccs során több helyzetet is elpuskázó Podolski kihagyta a 11-est.

A meccs egyik kulcsmomentuma: Podolski kihagyja a büntetőt (MTI/EPA)

GALÉRIA

A hajrába érve a szerb kontrák is elérték a német kaput: a 67. percben Kraszics passza után Jovanovics lőtt kapufát, míg alig kilenc perccel később Zsigics fejese súrolta felülről a lécet. A hajrában – a cseréik által is gyengített – németek már hiába támadtak három csatárral, nem tudtak egyenlíteni. A hosszabbítás utolsó percében Undiano feltette teljesítményére a koronát – egy sokszereplős jelentnél Sztankovics a tizenhatoson belül belerúgott Gomezbe; majd fetrengett egy sort, miközben a spanyol bíró kifelé ítélt szabadrúgást.

A német válogatott utoljára az 1986-os világbajnokságon kapott ki csoportmérkőzésen, akkor a dánoktól 2-0-ra.

d csoport, 2. forduló

Szerbia-Németország 1-0 (1-0)
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay, 38 294 néző. Vezette: Undiano (spanyol)
Gól: Jovanovics (38.)
Kiállítva: Klose (37.)
Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Vidics, Szubotics, Kolarov – Kraszics, Sztankovics, Kuzmanovics (Petrovics, 75.), Jovanovics (Lazovics, 77.) – Ninkovics (Kacsar, 70.), Zsigics
Németország: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, Badstuber (Gomez, 77.) – Khedira, Schweinsteiger – Müller (Marin, 70.), Özil (Cacau, 70.), Podolski – Klose

A csoport állása:
1. Németország 3 pont (4-1, 2 mérkőzés), 2. Ghána 3 (1-0, 1), 3. Szerbia 3 (1-1, 2), 4. Ausztrália 0 (0-4, 1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik