Élet-Stílus

A kapitány fia volt az amerikaiak hőse

Az első fordulóban Algériát potyagóllal legyőző szlovén labdarúgó-válogatott a továbbjutás küszöbére került az Egyesült Államok elleni mérkőzésén, miután már 2-0-ra is vezetett, de ellenfele „visszarántotta”, ugyanis a szünet után kiegyenlített – sőt, a végén egy szabálynak tűnő gólt is szerzett, amit a játékvezető nem adott meg.

Az első félidőben még a szlovénok akarata érvényesült, három helyzetükből kettőt gólra váltottak. Novakovic a kapuval szemben még luftot rúgott, nem sokkal később azonban Birsa 24 méterről a kapu bal oldalába bombázott, majd 42. percben Ljubijankic fejezett be higgadtan egy támadást. Az amerikaiak a kapura nem sok veszélyt jelentettek az első 45 percben, sablonos és pontatlan támadásaikat könnyedén hatástalanította a szlovén védelem, egy alkalommal pedig Brecko mentett bravúrral a kapu torkából.

A második félidő előtt kettőt is cserélt az amerikai szövetségi kapitány, egyszersmind némileg módosított a hadrenden is: Donovan szabadon szervezhette a játékot, ennek következtében veszélyesebbé vált az Egyesült Álllamok. Az egykor az Evertonban és a Bayern Münchenben is megfordult Donovan pedig klasszisát megvillantva korán, a 48. percben szépített: egy védelmi hiba nyomán megszerzett labdával megindult a jobb oldalon, majd befelé húzott, s az alapvonal közeléből váratlanul a léc alá bombázott.

GALÉRIA

GALÉRIA

A folytatásban is az amerikaiak irányították a játékot, egy-két lövést leszámítva azonban nem hozták rá a frászt a szlovénokra, akik többnyire jól tették a dolgukat saját kapujuk előtt, és olykor kontratámadás vezetésre is vállalkoztak. A 83. percben aztán pontrúgásból egyenlített az Egyesült Államok (a „kis” Bradley, a kapitány fia robbant rá egy lefejelt labdára, és 8 méterről a léc alá lőtt), majd egy újabb után ismét megzörrent a háló, csakhogy Edu hiába talált be, a bíró előtte szabálytalanságot látott. Mi nem…

A hajrában átellenben a szlovénok is megpróbálkoztak a győztes gól megszerzésével, de az eredmény nem változott, így az utolsó fordulóban dől majd el a továbbjutás kérdése.

Szlovénia hatalmas esélyt szalasztott el, s ezzel önmagát hozta nehéz helyzetbe, hiszen a csoportkör zárásán a lényegesen esélyesebb Anglia lesz majd az ellenfele, miközben jelenleg a kétpontos Egyesült Államok a nem túl acélos Algériával találkozik majd.

C csoport, 2. forduló:
Egyesült Államok-Szlovénia 2-2 (0-2) – percről percre
Johannesburg, Ellis Park Stadion, 41 573 néző, v.: Coulibaly (mali)
Gól: Donovan (48.), Bradley (82.), ill. Birsa (13.), Ljubijankic (42.)
Sárga lap: Findley (40.), illetve Cesar (35.), Suler (69.), Krim (72.), Jokic (75.)
Egyesült Államok: Howard – Cherundolo, DeMerit, Onyewu (Gomez, 80.), Bocanegra – Donovan, Bradley, J. Torres (Edu, a szünetben), Dempsey – Altidore, Findley (Feilhaber, a szünetben)
Szlovénia: S. Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Birsa (Dedic, 87.), Koren, Radosavljevic, Kirm – Ljubijankic (Pecnik, 74.; Komac, 94.), Novakovic

A csoport állása:
1. Szlovénia 2 mérkőzés/ 4 pont
2. Egyesült Államok 2/2
3. Anglia 1 /1
4. Algéria 1/0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik