Élet-Stílus

Svájc a totógyilkos

A vb eddigi legnagyobb meglepetését okozta a svájci válogatott, amely a H-csoport nyitókörében legyőzte Spanyolországot. A hosszú ideje veretlen Spanyolországnak, ha nem is végzetes pillanatban szakadt meg veretlenségi sorozata, biztosan elcserélték volna máskorra.

A világbajnokság egyik esélyese szenvedett kiábrándító vereséget a sokkal kevésbé jegyzett Svájc válogatottja ellen. Európa uralkodói a kezdeti percektől fogva uralták a mérkőzést és csak idő kérdésnek tűnt a gól.

A svájciak alig birtokolták a labdát, sokszor percekig adogattak a spanyolok egymás közt. A svájciak ugyanakkor jól megszervezték a védekezésüket, a jól látszott, a spanyolok hiába erőltetik a rövidpasszos, kombinatív futballt. Igazi helyzetet csak a 20. perc után sikerült kialakítaniuk. Piqué azonban elhibázta a ziccert, két perccel később pedig már szabadrúgásból veszélyeztetett a rivális, de Casillas a helyén volt. A játék képe a szünetig nem változott, az Európa-bajnok gárda jóval többet birtokolta a labdát.

Galéria a meccsről és a vb 6. napjáról. (mti)

Galéria a meccsről és a vb 6. napjáról. (mti)

A második félidőben folytatódott a spanyolok szenvedése, ráadásul egy nagyszerű kiugratás után – némi szerencsével – Ottmar Hitzfeld szövetségi kapitány alakulata az 52. percben l Fernandes révén megszerezte a vezetést.

A fél Barcelonával felálló spanyol gárda hiába vezetett percről percre támadásokat, vagy a kitűnően védő svájci kapus vagy a védők megakadályozták a próbálkozásokat.

A spanyol kapitány a második félidőben még a sérülése miatt meccsrutin nélküli Torrest is behozta, azonban ez sem jelentett megváltást. Az Eb-győztes alakulat hatalmas erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, de ellenfele tökéletesen működő védelmét nem tudta feltörni. A találkozó összképe alapján a taktikai szempontból fantasztikusan teljesítő svájciak megérdemelt győzelmet arattak a helyzetit elpuskázó Spanyolország ellen.
A svájciak 1-0-s sikere azt jelenti, hogy sorozatban ötödik világbajnoki mérkőzésükön nem kaptak gólt, mivel a 2006-os tornán úgy estek ki a nyolcaddöntőben 11-esekkel, hogy egyszer sem sikerült bevenni a kapujukat. A vb egyik nagy esélyesének kikiáltott Spanyolország a statisztika szerint sok jóra ezek után nem számíthat, ugyanis még egyetlen olyan válogatott sem nyert vb-t, amely az első csoportmérkőzésén kikapott.

H-csoport 1. Forduló:

Svájc-Spanyolország 1-0 (0-0)

Durban,
Moses Mabhida Stadion, 60 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerző:
Fernandes (52.)
sárga lap: Grichting (30.), Ziegler (73.), Benaglio
(91.), Yakin (94.)

Svájc: Benaglio – Grichting, Senderos (von
Bergen, 36.), Ziegler, Lichtsteiner – Barnetta (Eggimann, 92.), Inler,
Huggel, Fernandes – Derdiyok (Yakin, 79.), Nkufo

Spanyolország:
Casillas – Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Busquets (Torres,
61.) – Iniesta (Pedro, 77.), Xavi, Xabi Alonso, David Silva (Navas, 62.)
– David Villa

Csoportállás, következő meccsek:

Az
állás:
1. Svájc 1 1 – – 1-0 3 pont
Chile 1
1 – – 1-0 3
3. Spanyolország 1 – – 1 0-1 0
Honduras
1 – – 1 0-1 0

A csoport további programja:

2. forduló:
június 21.: Chile-Svájc, Port Elizabeth 16 ó
június
21.: Spanyolország-Honduras, Johannesburg 20:30 ó
3. forduló:
június
25.: Chile-Spanyolország, Pretoria 20:30 ó
június 25.:
Svájc-Honduras, Bloemfontein 20:30 ó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik