Élet-Stílus

Gera kiejtette a Juventust – videó

Gera Zoltán két góllal vette ki a részét a Fulham Juventus felett aratott hazai 4-1-es sikeréből, melynek köszönhetően a londoni klub továbbjutott az Európa Liga nyolcaddöntőjéből.

A találkozó előtt a torinóiak – elsősorban a saját szurkolói által később Londonban inzultált Felipe Melo – fogadkoztak, hogy győzelemre játszanak a Craven Cottage stadionban, s betartották a szavukat, hisz a második percben Salihamidzic beadása után a hazai védők addig szöszmötöltek, amíg a labda visszakerült az első lehetőségét elpuskázó Trezeguet-hez, s a francia az ismétlésből nem hibázott.

Az ekkor 4-1-es összesített hátrányba kerülő Fulham nem zuhant össze, s nem sokkal később Zamora egyenlített. Paul Konchesky kanyarított középre balról, a támadó előbb lebirkózta Cannavarót, majd még arra is maradt ideje, hogy miután mellel levette a labdát, kapura forduljon: Chimentinek esélye sem volt.

A Juve védelme – pontosabban a 2006 óta emlékeiből élő Cannavaro – nem sokkal később ismét hibázott, amikor Kelly ívelése után Gera fejjel tálalt Zamora elé, az olasz bekk azonban az végső pillanatban mentve törlesztett. Mint kiderült, ez volt az aranylabdás utolsó értékelhető mozzanata, ugyanis a 27. percben nem tudott lépést tartani Gerával, s bár alig ért a magyarhoz, utolsó emberként a kiállítás sorsára jutott.

Az angolok támadásai egymást érték, előbb Etuhu fejese csattant a kapufán, majd Gera előnyhöz juttatta övéit: a 39. percben Zamora passzolt vissza az alapvonal közeléből, s az ötös bal sarkánál érkező magyar megszerezte a vezetést.

Fulham-Juventus – Gera első gólja:

A szünet megszakította az angol felvonulást, ám a Fulham térfélcsere után folytatta a nyomást, s a 49. percben kiegyenlítette az állást. Gera indította parádésan a jobboldalon elrobogó Duffot, s az ír visszalőtt labdájába Diego kézzel ért bele. A torinói csapat másodszor érezhette azt, hogy a játékvezető nincs a pártján – Diego keze ugyan a magasban volt, a helyzet azonban igencsak emlékeztetett a hírhedt Valencia-Werder találkozón történtekre. Meg lehetett ítélni: a büntetőt pedig Gera higgadtan a kapu jobb oldalába lőtte.

Fulham-Juventus – Gera második gólja:

A gólt követően a Juventus igyekezett felpörgetni a játékot, Diego hosszú labdája után Trezeguet próbálkozhatott, ám egy ütemet késett, így Schwarzer magabiztosan ölelhette magához a labdát. A folytatásban kiegyensúlyozottá váló mérkőzés Dempsey beállásával vett újabb fordulatot.

Az amerikai a 83. percben gondolt egy merészet, s mivel a vendégvédők nem támadták, a tizenhatos jobb sarkánál alányesett a labdának – a csavart emelés becsapta a kapujától távolabb álló Chimentit, és a jobb felső sarokban landolt. A Fulham 1-4-ről 5-1-re fordította az összesítést, Roy Hodgson pedig gratulálhatott magának remek cseréjéhez. Az angolok sikerét egy újabb torinói kiállítás biztosította, a 90. percben ugyanis Zebina is piroslapot kapott.

Fulham-Juventus – Dempsey csodagólja:

A Juventus a BL-ből történő szégyenteljes kiesés után az Európa Ligában is hasonló utat járt be, nem véletlen, hogy az olasz szurkolók „Secco, Blanc, takarodjatok!” rigmussal hagyták el a londoni stadiont – az egykor rettegett együttes alighanem fennállása legszomorúbb idényét futja.

Brémában a helyi Werder és a Valencia gólzáporos, 4-4-es döntetlenre végzett, a spanyoloknál David Villa mesterhármast ért el, ezzel idegenben szerzett több góllal továbbjuttatta együttesét.

Gera védekezik Diego ellen - a magyar lett boldogabb (MTI/EPA)

Gera védekezik Diego ellen – a magyar lett boldogabb (MTI/EPA)

A Benfica egy utolsó pillanatban szerzett találattal vívta ki a nyolc közé kerülést az Olympique Marseille vendégeként, míg a Standard Liege az athéni 3-1 után kettős győzelemmel búcsúztatta a Panatinaikoszt. A negyed- és elődöntő sorsolását pénteken tartják Nyonban.

európa liga

Nyolcaddöntő, visszavágók:

Fulham (angol)-Juventus (olasz) 4-1 (2-1)
London, Craven Cottage, 25 ezer néző. Vezette: Kuipers (holland)
Gól: Zamora (9.), Gera (39., 49., utóbbit 11-esből), Dempsey (82.), illetve Trezeguet (2.)
Kiállítva: Cannavaro (27.), Zebina (90.)
Fulham: Schwarzer – Kelly (Dempsey, 70.), Hughes, Hangeland, Konchesky – Duff, Baird, Etuhu, Davies – Gera (Riise, 85.) – Zamora
Juventus: Chimenti – Salihamidzic, Zebina, Cannavaro, Grosso (Del Piero, 85.) – Camoranesi (De Ceglie, 52.), Felipe Melo, Sissoko – Diego, Candreva (Grygera, 28.) – Trezeguet
Továbbjutott: a Fulham 5-4-es összesítéssel

Marseille (francia)-Benfica (portugál) 1-2 (0-0)
Gól: Niang (70.), illetve Pereira (75.), Kardec (90.)
Tj.: a Benfica 3-2-es összesítéssel

Standard Liége (belga)-Panatinaikosz (görög) 1-0 (1-0)
Gól: Mbokani (45.)
Tj.: a Standard kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel

Werder Bremen (német)-Valencia (spanyol) 4-4 (1-3)
Gól: Almeida (26.), Frings (57., 11-esből), Marin (62.), Pizarro (84.), illetve Villa (2., 45., 65.), Mata (15.)
Tj: a Valencia 5-5-ös összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Anderlecht (belga)-Hamburg (német) 4-3 (2-1)
Gól: Lukaku (44.), Suarez (45.), Biglia (59.), Boussoufa (66.), illetve Boateng (42.), Jansen (54.), Petric (75.)
Tj.: a Hamburg 6-5-ös összesítéssel

Sporting (portugál)-Atlético (spanyol) 2-2 (2-2)
Gól: Liedson (19.), Veloso (45.), illetve Agüero (3., 33.)
Tj.: az Atlético 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal

Liverpool (angol)-Lille (francia) 3-0 (1-0)
Gól: Gerrard (9., 11-esből), Torres (49., 89.)
Tj.: a Liverpool 3-1-es összesítéssel

Wolfsburg (német)-Rubin Kazany (orosz) 2-1 (0-1) – h.u.
Gól: Martins (59.), Gentner (120.), illetve Kaszajev (22.)
Kiállítva: Navas (109., Kazany)
Tj.: a Wolfsburg 3-2-es összesítéssel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik