Élet-Stílus

Togo két Afrika-kupán nem szerepelhet

Togó labdarúgó-válogatottja nem vehet részt a 2012-es és a 2014-es Afrika-kupán, amiért visszalépett a jelenleg Angolában zajló kontinenstornától, amelyen Nigériáé lett a bronzérem.

Január 8-án egy szeparatista csoport gépfegyverrel megtámadta az angolai Afrika-kupára tartó togóiakat szállító autóbuszt, s a merényletben három ember – a sofőr, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő – életét vesztette, további nyolcan pedig különböző sérüléseket szenvedtek. A terrorakció nyomán a togói vezetés hazarendelte a csapatot, amelyet utóbb hivatalosan kizártak a kontinenstornáról.
„A játékosok pályára akartak lépni a csoportmeccseken, de a togói kormány nem engedte őket. Mivel a politikai beavatkozás ellenkezik az alapszabályunkkal, Togót kizárjuk a következő két kupáról, és mellékbüntetésként ötvenezer dolláros bírsággal sújtjuk” – indokolta a döntést az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) illetékese.

Togo fellebbez a döntés ellen – közölte Christophe Tchao sportminiszter: „Fellebbezünk, és ami biztos, minden legális eszközzel élni fogunk, hogy megvédjük a döntésünket”.

A 2012-ben Gabon és Egyenlítői-Guinea közösen, 2014-ben pedig Líbia ad majd otthont – a döntés értelmében Togo nélküli – afrikai kontinensbajnokságnak.

Bronzmérkőzés: Nigéria-Algéria 1-0

Az idei tornán Nigéria szerezte meg a bronzérmet, miután legyőzte Algéria csapatát. A győztes gólt Obina szerezte az 55. percben. Az Inter Málagába kölcsönadott támadója, aki korábban a lécet is eltalálta, higgadtan értékesítette a helyzetét: a kapus lábai között gurított a hálóba. A korábbi kétszeres győztes Nigéria az utolsó hat kiírás során ötödszször szezett érmet, 2000-ben ezüstöt, 2002-ben, 2004-ben, 2006-ban és 2010-ben bronzot. Algéria viszont 1990-es sikere óta rendre lemaradt a dobogóról.

Afrika-kupa, a 3. helyért:
Nigéria-Algéria 1-0 (0-0)
Gól: Obinna (55.)

Döntő:
Egyiptom-Ghána, vasárnap, 17:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik