Élet-Stílus

Jancsó szerint Mátyás király

Jancsó Miklós Oda az igazság című filmje nyitja meg kedden a 41. Magyar Filmszemlét. A film bár Mátyás király koráról szól, de nem Mátyás-film – állítja a 89 éves rendező. Videóinterjú.

Ha olyan filmet csinálok, amelyben bemutatom, tulajdonképpen milyen is volt Hunyadi Mátyás, akkor mindenki nekem ugrik, hogy jövök én ahhoz, hogy „leleplezzem” – mondta az fn.hu-nak többek között Jancsó. Még akkor is, ha a „leleplezés” végül is csak a tények feltárása. A folklór nem szereti a tényeket. Nekünk magyaroknak ő a „Nagy Király”. Tény, hogy ő volt az utolsó függetlennek tűnő királyunk, utána már csak a szar jött történelmileg.

Szóval, az Oda az igazság nem Mátyás-történet, inkább egy történelmi reflexió arra, hogy a 15. században hogy működtek a hatalmi mechanizmusok. Hozzáteszem, ezek azóta sem változtak – mondta.

A kedd esti hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a 41. Magyar Filmszemle, amelyen öt kategóriában összesen 95 film száll versenybe.

A filmes mustrát, amely idén egy nappal rövidebb lesz, mint a korábbiak voltak, Garas Dezső nyitja meg. A “szigorúan mozi” mottójú eseményen egyszerre több teremben is levetítik Jancsó Miklós alkotását.

A megnyitó annyiban is rendhagyó lesz, hogy nem itt, hanem a jövő hétfői záró eseményen adják majd át a szemle életműdíjait és a Magyar Mozgókép Mestere címet.

A szemletanács elnöke, Novák Emil szerint idén a legizgalmasabb verseny a kisjátékfilmek között ígérkezik, ebben a kategóriában 33 alkotás szerepel. A dokumentumfilmek közül 30 került versenyben, a nagyjátékfilmek között 16, a tévéfilmek között 9, a tudományos-ismeretterjesztő filmek kategóriájában pedig 7 mű szerepel a versenyprogramban.

A megnyitónak is helyet adó Palace MOM Park mellett idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház a szemle másik helyszíne; az információs és egyéb vetítésekkel együtt egy hét alatt csaknem 200 film szerepel a mustra programjában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik