Élet-Stílus

A Barcelona a klubvilágbajnok – videó

A BL-címvédő Barcelona nyerte a labdarúgócsapatok Abu-Dzabiban rendezett klubvilágbajnokságát, miután a szombati döntőben 1-1-es döntetlent követően hosszabbításban 2-1-re legyőzte az argentin Estudiantes gárdáját.

A katalán csapat 0-1-ről fordítva nyert a döntőben. A gránátvörös-kékek szokásos, labdajáratós játékukkal kezdtek, ám az argentinok több alkalommal is megpróbálták kihasználni a Guardiola-csapat védelmének gyengéit.

Egy Daniel Alves-Ibrahimovic-Xavi összjáték után utóbbi lőhetett volna, ám a rosszabb megoldást – passz a kevésbé kedvező helyzetben lévő Henrynak – választotta.

A másik oldalon a remek napot kifogó Verón nem teketóriázott, de távoli lövése nem okozott különösebb gondot. A középpályán dúló, olykor eseménytelen birkózásnak az argentinok vetettek véget. A 37. percben Diaz balról hajszálpontosan emelt középre, s a tétovázó Abidal és Puyol között berobbanó Boselli a kapuba fejelt.

Szünet után a Keita-Pedro csere nyomán támadóbb lett a Barca, a fiatal támadó kétszer is helyzetbe került, de mindkétszer elkapkodta a lehetőséget. A legnagyobb ziccert viszont Ibrahimovic hagyta ki, a svéd a 78. percben remekül érkezett Xavi beadására, viszont hat méterről a kapu fölé fejelt. Bár beszorult az Estudiantes, úgy tűnt, kihúzhatja a hármas sípszóig – nem így történt.

Barcelona-Estudiantes – gólok:

A 89. percben Ibrahimovic magas labdáját Pique fejjel Pedro elé tálalta, s a teljesen szabadon hagyott ifjú harmadszorra nem hibázott. A hosszabbításban már a megnyugodott európaiak akarata érvényesült. Messi előbb szabadrúgásból, majd Ibrahimovic passzával közelről is veszélyeztetett, az erejükkel elkészült dél-amerikaiak asszisztálása közepette. A 110. percben a Barcelona megszerezte a hatodik címéhez szükséges találatot, Alves remek megmozdulása után Messi tette fel a koronát idei teljesítményére.

A Barcelona története során első alkalommal hódította el a trófeát, korábban kétszer kikapott a fináléban. A BL- és európai szuperkupa-győztes katalánok a spanyol bajnoki és kupadiadal, valamint szuperkupa-elsőség mellé újabb nemzetközi kupát nyertek. Az Estudiantes 1968 után másodszor diadalmaskodhatott volna. A Barcelona sikerével Európa 24-24-re egyenlített Dél-Amerikával szemben a végső győzteseket illetően.

Barcelonai ünneplés a lefújás után (MTI/AP)

Barcelonai ünneplés a lefújás után (MTI/AP)

A klubvilágbajnokságon hat kontinentális klubsorozat győztese, valamint a házigazdákat képviselő együttes szerepelt. A torna győztese ötmillió dollárral gazdagodott.

klub-vb, abu dzabi – döntő

Barcelona (spanyol)-Estudiantes (argentin) 2-1
(0-1, 1-1, 1-1) – h.u.
Zajed-sejk stadion. Vezette: Archundia (mexikói)
Gól: Pedro (89.), Messi (110.), illetve Boselli (37.)
Barcelona: Valdés – Daniel Alves, Piqué, Puyol, Abidal – Busquets (Touré, 79.), Keita (Pedro, 46.), Xavi, Messi – Ibrahimovic, Henry (Jeffrén Suárez, 82.).
Estudiantes: Albil – Cellay, Desábato, Díaz, David Ré (Rojo, 90.) – Rodríguez, Braña, Verón, Benítez (Sanchez, 75.) – Boselli, Pérez (Nunéz, 79.)

A 3. helyért:
Pohang Steelers (dél-koreai)-Atlante (mexikói) 1-1 (1-0) – 11-esekkel: 4-3
Gól: Denilson (42.), illetve Pereyra (46.)

További sorrend:
5. Auckland (új-zélandi)
6. Mazembe (kongói)
7. el-Ahli (egyesült arab emírségekbeli)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik