Élet-Stílus

Új magyar sikercsapat született – videó

Ismét lehet jó a magyar labdarúgás, ha ilyen korosztályos csapata van – méltatta Grosics Gyula, az Aranycsapat legendája a 20 éven aluliak világbajnokságán bronzérmet szerzett válogatottat, amely történelmet írt az egyiptomi tornán.

A magyar U20-as válogatott menetelt az európai csapatok közül a legtovább az egyiptomi vb-n. Ezzel az elődöket is felülmúlta, igaz, ez nem volt ördöngösen nehéz, miután a korábbi négy szereplésünk során a csoportból sem sikerült továbbjutni.

A legutóbbi próbálkozása során, 1997-ben Argentínától, Ausztráliától és Kanadától is kikapott a magyar csapat, és arra sem lehetett éppen büszke, hogy ezeken a meccseken mindössze egy gólt szerzett – ráadásul azt is tizenegyesből…

Magyarország-Honduras

Eb-bronzéremmel hangoltak

A mostani korosztály viszont már bizonyított, a tavalyi U19-es világbajnokságon elődöntőbe jutott, így ha nem is esélyesként, azért jó szereplésben reménykedve utazhatott Afrikába

A célkitűzés meglehetősen visszafogott volt, a „vezetés” előzetesen nyolcaddöntőbe várta a csapatot, és minden megtett körért 20 millió forintot ajánlott fel a csapatnak.

Magyarország – Dél-Afrika

Jókor jött a pofon

Ugyanakkor az első mérkőzés után nem vehettünk mérget arra, hogy a magyar válogatott egyáltalán továbbjut a csoportból, Honduras ellen ugyanis gyengén, ötlettelenül futballozott a társaság, még ha 0-3-ás gólkülönbség túlzó is volt, senki sem vitatta, hogy a közép-amerikaiak megérdemelten nyertek.

A pofon nemhogy elkedvtelenítette volna a csapatot, sokkal inkább feltüzelte: a folytatásban aztán Dél-Afrikát és az Egyesült Arab Emírségeket egyaránt „lenullázták” Koman Vladimirék, előbbinek négy, utóbbinak két gólt rámoltak be, így csoportelsőként jutottak be a vb legjobb 16 csapata közé.

Magyarország – Egyesült Arab Emírségek

Túlóra a csehek és az olaszok ellen

A nyolcadöntőben a legutóbbi U20-as világbajnokságon ezüstérmes, esélyesebbnek vélt csehek ellen nagy csatában, büntetőkkel jutott tovább a magyar válogatott, amely ismét bizonyította rendkívüli mentális erejét. A hosszabbítás első percében előnybe került a rivális, de Egervári Sándor fiai ezúttal sem estek kétségbe, egyenlítettek, majd 2-2-es döntetlent követően a szétlövésben Gulácsi Péterre bízták a döntést.
A kapus – aki a csapat egyik legjobbja volt a vb-n – pedig három büntető védésével a nyolc közé juttatta a válogatottat.

Magyarország-Csehország, büntetőpárbaj

A favorit olaszok elleni negyeddöntő még a csehek elleni drámai csatán is túltett, a vb egyik legizgalmasabb 120 percét hozta, amely során a taljánok három emberüket is elveszítették, de a magyar válogatott létszáma is megfogyatkozott, mint ahogy a szakvezetők is a kiállítás sorsára jutottak. A magyarok már a második percben megszerezték a vezetést, az ellenfél azonban hajrában tíz emberrel is döntetlenre módosította az állást.

A ráadásban Olaszország aztán azonnal válaszolt az újabb magyar gólra, ámbátor a duplázó Németh Krisztián lötyögő cipővel a lábán újra betalált, egyúttal a négy közé lőtte a piros-fehér-zöld gárdát. Mi pedig örömmel nyugtázhattuk, hogy az U20-as válogatott a legendás Aranycsapat után az első olyan magyar együttes, amelyik világbajnokságon éremhez jutott.

Még a legenda is bókolt

Ezek után Grosics Gyula, az FN.hu-nak elmondta, régen nem látott ilyen kiváló magyar válogatottat. A legendás kapus szerint mentálisan hihetetlenül erős ez a társaság, ráadásul a példaértékű hozzáállása eredményességgel is párosul.

Magyarország-Olaszország

Bíztunk abban, hogy a csoda, minimum bravúros szereplés nem itt ér véget. Ghána azonban az elődöntő első félidejében macska-egér játékot űzött a mieinkkel, és jelentős fölényét két góllal nyomatékosította. Nyilvánvalóan lett volna olyan magyar tréner, aki a szünetben a nagyarányú, megsemmisítő vereség elkerülését adta volna feladatul a csapatnak, Egervári Sándor viszont ezzel szemben feltüzelte, s támadásra biztatta az övéit.

Majdnem sikerült…

A játékosai pedig kétszer is szépítettek, és kis szerencsével akár egyenlíthettek is volna. Bár a 3-2-es vereség fájó volt, a második játékrészben mutatott bátor helytállásért feltétlenül büszkék lehettünk a magyar válogatottra. „Talán mégis szép lesz a magyar labdarúgás jövője, mivel ilyen korosztályos csapata van” – bókolt az utódoknak az Aranycsapat kapusa.

Magyarország-Ghána

Ráadásul új magyar labdarúgósztárok születtek Egyiptomban, még ha Grosics Gyulával egyelőre nem is említhetőek egy lapon, a jövőben Gulácsi Pétertől kezdve Koman Vladimiron át Németh Krisztiánig többen a felnőtt magyar labdarúgó-válogatott erősségei, húzóemberei lehetnek a következő években.

Minden jó, ha jó a vége

A jövőt tekintve szintén optimizmusra ad okot, hogy a magyar U20-as válogatott a bronzmérkőzésen ismét bebizonyította, hogy nehéz helyzetből is képes talpra állni – márpedig az utóbbi évtizedekben ez nem igazán volt jellemző a honi együttesekre.

Egervári Sándor legénysége a 81. percben hátrányba került, de a ráadás első percében sikerült egyenlítenie Costa Rica ellen, és büntetőpárbaj során már csak a magyarok tudtak a kapuba találni. Gulácsi három (!) büntetőt is megfogott. Az egyiptomi kalandra így mint sikertörténetre emlékezhetünk…

Magyarország-Costa Rica

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik