Élet-Stílus

Hangerőpara a Hangfoglaláson

Idén megszűnhet a kakofónia a Hangfoglaláson: az együttesek jól elkülönülve, a kiállítók hangszigetelve mutatják majd be hangszereiket, de lesznek majd néma koncertek is, amelyekre a közönség fejhallgatót kap.

Idén a Hangfoglalás újdonságai a hangerőpara köré rendeződtek – árulta el Andrásik Remo, a rendezvényt szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) főtitkára. A Symában ennek megfelelően az C csarnokban lesznek a koncertek, az A csarnokban pedig a kiállítók, akiket szintén kétfelé csoportosítottak.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Az egyik felén a tejesen halk helyszínek szekciója lesz, a másikban pedig az úgynevezett félhangos terület, ahol az egyes kiállítóknak 95 decibeles hangerőhatárt szabtak meg, és szigetelő falakat építettek, hogy ne változzon az egész terem egy hatalmas kakofóniává. Itt lesznek majd olyan néma koncertek is, ahol a közönség csak fejhallgatón keresztül hallgathatja meg a fellépőket.

A főtitkár szerint ígéretes újdonság az is, hogy idén már nagyobb számban jelentkeztek hazai hangszerkészítők, hangtechnikával foglalkozó cégek. Míg két-három éve még csak elvétve lehetett magyar vállalkozókkal találkozni ezen a területen, mostanra virágozni kezdett ez a piac nálunk is. Andrásik Remo úgy véli, ez annak köszönhető, hogy miután csatlakoztunk az unióhoz, jelentősen leegyszerűsödött a kereskedelem, és a hangszergyártók a hazai szakértelemre épülve az európai piacokon versenyképes termékeket tudnak előállítani.

A Hangfoglalás című ingyenes rendezvényen október 2-4. között azonban a hazai darabok mellett elsősorban a világ legjobb hangszereit, technikáit próbálhatjuk ki. A negyedik alkalommal megrendezett zeneipari kiállítás és szemle idén is igyekszik az iparág minden szereplőjét bevonni, és a lehető leghatékonyabban megjeleníteni, a kiállításon és a kísérőrendezvényeken egyaránt.

A tavalyi évben 21 ezer látogató vett részt a 7500 négyzetméteres, háromnapos kiállításon, és csaknem 150 különféle zenei eseményt hoztak tető
alá.

A legfiatalabb korosztálynak igazán kiváló lehetőség, hogy megismerkedjen a hangszerekkel, és ki is próbálja azokat, ezért mindenképpen érdemes elvinni őket a Symába. Persze közben az apuka is ismét felfedezheti magában a tinédzserkorban elveszett gitárost, és ki tudja, talán újrakezdi a pengetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik