Élet-Stílus

U20-as vb: nem kell félni a csoportellenfelektől

Az FN.hu szerint a magyar labdarúgó-válogatott az élen zárja majd a csoportkört az U20-as világbajnokságon, Egyiptomban. Górcső alá vettük a riválisokat.

Nagyító alatt: Honduras

Honduras labdarúgása kevéssé ismert a magyar közönség előtt, különösen igaz ez a közép-amerikai ország húsz éven aluli csapatára. Nos, a hondurasi fiatalok ötödször vesznek részt vb-n, de az eddigi szerepléseik korántsem a sikerektől voltak hangosak, a csoportból való továbbjutás egyszer sem sikerült.

Idestova 32 éve, 1977-ben álltak ehhez a legközelebb, miután a magyar és a marokkói válogatottat is legyőzték (2-0-ra, illetve 1-0), de Uruguay végül beelőzte őket. 1995-ös, 1997-es, valamint a 2005-ös seregszemléken csupán a vereségeket számolták a hondurasiak, legutóbb Hollandiában egy árva gólt sem tudtak szerezni, viszont alaposan megszórták őket, a meccsenkénti ötgólos átlag túlhaladja a „leégés” fogalmát.

Roger Rojas remekelt a selejtezőben

Roger Rojas remekelt a selejtezőben

„Nagyon büszke vagyok arra, amit a csapatom véghez vitt” – utalt az újabb vb-szereplés kiharcolására Emilio Umanzor szövetségi kapitány. „A selejtezőben jól teljesített a csapatom, ámbátor további erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy Egyiptomban is jól szerepeljünk” – nyilatkozta a szakvezető.

A mieinknek elsősorban a hat selejtezőn négy gólt szerző Roger Rojasra lesz érdemes odafigyelniük, de a hondurasi középpályássor – Mario Roberto Martínezzel, Wilmer és Angel Gabriellel – is igen erősnek tűnik.

FN-TIPP: Magyarország-Honduras 2-1

Nagyító alatt: Dél-Afrika

A dél-afrikai fiatalok a februári kontinenstornán szerezték be az Egyiptomba szóló repülőjegyeket. Figyelemreméltó, hogy a kis „Bafana Bafana” Ruandában a sokkal esélyesebbnek tartott Elefántcsontpartot (1-0) és Nigériát (2-1) is legyőzte, igaz, utóbbi a bronzmérkőzésen aztán vissza is vágott. A délafrikaiak számára ugyanakkor a negyedik hely is vb-szereplést ért.

Tizenkét évvel ezelőtt voltak ott először és utoljára a fiatal labdarúgók seregszemléjén, Malajziában végül egy ponttal, a leggyengébb csoportharmadikként távoztak. Nagy esélyt most sem adnak nekik, ámbátor ezt Dél-Afrikában cseppet bánják.

„Nincs azzal semmi baj, hogy nem számolnak velünk, mert így legalább meglepetést tudunk szerezni. Én nem kételkedem az együttesem erejében, izgalmas játékosaink vannak, akik az egyiptomi világbajnokságon bizonyítani fogják, hogy mennyire tehetségesek” – állítja a délafrikaiak szövetségi kapitánya.

A dél-afrikaiak legjobbja: Kermit Erasmus

A dél-afrikaiak legjobbja: Kermit Erasmus

Serame Letsoaka csapata gyors és kombinatív játékra képes, elsősorban kontrákból veszélyeztet. A szakértők szerint Ramahlwe Mphahlelével, Phumelele Bhengóval és a holland Feyenoord alkalmazásában lévő, jelenleg az Excelsiorban kölcsönben játszó Kermit Erasmusszal jó lesz vigyázni.

FN-TIPP: Magyarország – Dél-Afrika 1-0

Nagyító alatt: Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek 19 év alatti válogatottja tavaly megnyerte az ázsiai kontinensbajnokságot, így a fiataljai harmadik U20-as világbajnokságukra készülhetnek. Ráadásul 1997-ben és 2003-ban is túlélték a reguláris szakaszt, mind a kétszer csoportharmadikként kerültek a legjobb 16 közé.

Malajziában végül a nyolcaddöntő jelentette számukra a végállomást, hat évvel később, a hazai rendezésű tornán viszont egészen a negyeddöntőig meneteltek, a későbbi bronzérmes Kolumbia mutatta fel nekik a stoptáblát.

Ünneplés az U18 kontinenstorna döntőjében (fifa.com)

Ünneplés az U18 kontinenstorna döntőjében (fifa.com)

A szaúdi U19-es ázsiai bajnokságon elért győzelemnek köszönhetően nemzeti hőssé vált Mahdi Ali Hasszan szövetségi kapitány nagyon büszke a csapatára, de mint mondta, a neheze csak most jön. „Maximálisan bízom a fiúkban, tudom, hogy Egyiptomban is olyan teljesítményt nyújtanak majd, amire az egész nemzet büszke lehet” – tette hozzá a szakvezető.

Mahdi Ali Hasszan elsősorban Ahmed Khaliltól, a kontinenstorna társgólkirályától és legjobb játékosától várhat sokat. A csatáron kívül Ahmed Ali, valamint Theyab Awana számít alapembernek.

FN-TIPP: Magyarország-Egyesült Arab Emírségek 1-1

A csoport programja:
Egyesült Arab Emírségek – Dél-Afrika, szeptember 27, 18:45
Honduras-Magyarország, szeptember 27., 21:30
Magyarország- Dél-Afrika szeptember 30., 18:45
Egyesült Arab Emírségek-Honduras, szeptember 30., 21:30
Magyarország-Egyesült Arab Emírségek, október 3., 18:45
Dél-Afrika – Honduras, október 3., 18:45

FN-TIPP:
1. Magyarország
2. Egyesült Arab Emírségek
3. Honduras
4. Dél-Afrika

Ajánlott videó

Olvasói sztorik