Élet-Stílus

Patthelyzet Nagy László ügyében

Továbbra sem tudni semmi biztosat Nagy László ügyében, de a nemrég kinevezett új szövetségi kapitány bízik abban, hogy magyar színekben folytatja a kézilabda-válogatott legjobbja. A januári Eb-n már azt nagy eredménynek tartaná Csoknyai István, ha sikerülne továbbjutni a csoportból.

A szlovákok elleni utolsó selejtezőmeccsen tulajdonképpen már ön irányított, Hajdu János (volt kapitány) a háttérbe vonult. Mégis a szombati volt az első olyan mérkőzés (Cozma-emlékmeccs), amikor kapitányként állt a kispadnál.

Természetesen volt bennem egy kis drukk, mindig szeretnénk nyerni, de az eredmény ezúttal másodlagos volt.

Mik voltak a meccs tanulságai?

Nagyon élveztem a meccset, annak ellenére, hogy a magyar válogatott soha többet nem fog ilyen felállásban játszani, és nagyon kevés időnk volt a közös felkészülésre. Mivel a légiósaink többségét nem engedte el az egyesülete, ezért szerettem volna pár dolgot kipróbálni az itthoni játékosokkal. Ebből a szempontból kimondottan jól sikerült, néhányan kellemes meglepetést okoztak.

Mégis vereség lett a vége.

Igen, elsősorban a védekezésünkön látszott, hogy ebben a felállásban még nem volt lehetősége gyakorlásra a csapatnak. A keretben szereplő veszprémi játékosok miatt mindenáron nyerni szerettünk volna Marian emlékére, a végén talán túlzottan akartuk a sikert, lehoztuk a kapusunkat, de mint már egyszer mondtam, az eredmény ezúttal másodlagos volt.

Cozma édesapjával az emlékmeccsen (MTI)

Cozma édesapjával az emlékmeccsen (MTI)

Jókora meglepetésre a válogatottól egyszer már visszavonult Ivo Diaz is szerepelt a románok ellen. Az ő játékára hosszú távon számíthatunk?

Szerettem volna néhány rutinosabb játékost is meghívni. Légiósok nélkül, rengeteg fiatallal fennállt annak a veszélye, hogy egy nagy verésbe szaladunk bele. A románok kész csapattal érkeztek, ráadásul egy hete együtt készültek. Diaz sokat lendíthetne a játékunkon, mivel nem állunk jól átlövő poszton, de ő jelezte, hogy csak egy mérkőzés erejéig segít.

Ezért hívta meg a válogatottba Krivokapicsot is?

A jó átlövőkre nagy szüksége van a csapatnak, sajnos a Veszprémben és a Szegednél is légiósok játszanak ezeken a posztokon. Nagy Lacival kapcsolatban továbbra sem lehet tudni semmi biztosat, így nem árt, ha felkészülünk a legrosszabbra.

Mi a legfrissebb információ vele kapcsolatban?

Patthelyzet alakult ki. A spanyolok folyamatosan bombázzák az ajánlataikkal, nekem úgy tűnik, hogy még nem döntött. Számolok vele, amíg személyesen azt nem mondja, hogy spanyol színekben szeretné folytatni. Sajnos egyre kevesebb az esély, hogy marad.

Tartják a kapcsolatot? Kapitányi kinevezésekor azt nyilatkozta, hogy szeretné minél hamarabb tisztázni az ügyet.

Beszéltem vele többször is, de még nincs döntés. Sokáig már nem lehet húzni, októberben megrendezzük a Pannon-kupát, ahol már olyan csapattal szeretnék kiállni, amelyre a januári Európa-bajnokságon is számíthatok. Jó lenne addigra pontot tenni az ügy végére. Ugyanakkor Laci esetében még akkor sincs késő, ha néhány héttel az Eb rajtja előtt jelentkezik játékra.

A világbajnokságon a magyar csapat legjobbja volt, látszott, hogy támadásban és védekezésben is a vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Mekkora veszteséget jelentene, ha a spanyolokat választaná?

A posztján vannak jó képességű játékosaink, de ő kimagaslik közülük. A statisztikai mutatói egyértelműen bizonyítják, milyen fontos szerep hárul rá a válogatott játékában, ráadásul a pálya mellett is igazi kapitányként viselkedett. Sokat segítette az edzők munkáját, motiválta a társait, akik elfogadták az ő vezető szerepét. Kétségkívül óriási veszteséget jelentene az ő kiválása.

Patthelyzet Nagy László ügyében 2

Az ausztriai kontinenstornán kőkemény csoportba kerültünk a franciákkal, a spanyolokkal és a csehekkel. A szövetség milyen helyezés elérését tűzte ki célul?

Már az óriási eredmény lenne, ha továbblépnénk a csoportból. Ehhez egy ellenfelünket le kellene győzni. A világ- és olimpiai bajnok franciák jelenleg a teljes mezőny előtt járnak, a spanyolok Sterbikkel és Rutenkával megerősödve nehéz ellenfélnek ígérkeznek, úgy érzem, a csehek ellen lehet leginkább esélyünk a továbbjutást érő győzelemre.

Megismételhető az Eb-n a világbajnokságon elért hatodik helyezés?

Felelőtlenség lenne ilyet állítani, hiszen a középdöntőben három meccset kellene nyernünk, ha a spanyoloktól és a franciáktól kikapunk a csoportban. A mi águnkon feltehetően a németek, a lengyelek és a svédek jutnának tovább, az erőviszonyokat ismerve nincs esély arra, hogy mind a három meccset hozzuk. A középdöntőbe jutás már óriási fegyvertény volna, ráadásul a távlati céljaink elérése érdekében is nagyon fontos lenne.

Ha csak egy meccset nyerünk az Eb csoportkörében, akkor egyenesen nem jutnánk ki a 2011-es világbajnokságra, de az alsóágról kapnánk ellenfelet a jövő nyári selejtezőkön. Már csak azért is jó lenne, ha kiharcolnánk a vébészereplést, mert ezzel elérhető közelségbe kerülhetne a 2012-es londoni olimpia.

csoknyai istván

A 45 éves Csoknyai 170-szeres magyar válogatott, 12-szeres magyar bajnok, 12-szeres Magyar Kupa-győztes, KEK-győztes és Bajnokok Ligája-döntős volt veszprémi csapatával. Az MKB Veszprémben 2005 óta Mocsai Lajos mellett dolgozik másodedzőként, első önálló vezetőedzői megbízatása a magyar válogatott irányítása lesz. Felsőfokú szakedzői képesítése egyelőre nincsen, elsőéves hallgató Szombathelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik