Élet-Stílus

Csoknyai István lett a kézis kapitány

Csoknyai István lett a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - döntött keddi ülésén a magyar szövetség elnöksége. A 45 éves szakember úgy irányíthatja a válogatottat, hogy korábban sehol nem volt még vezetőedző. A kapitány először Nagy László helyzetét szeretné tisztázni.

Az MKSZ elnöksége a válogatott eddigi másodedzőjét, Csoknyai Istvánt nevezte ki a nemzeti csapat szakvezetőjének, de a szakember tovább dolgozik Veszprémben is Mocsai Lajos segítőjeként. A válogatott másodedzője Vladan Matics lesz.

Az új stáb megbízatása a londoni olimpiáig szól, ám – csakúgy, mint Mátéfi Eszter női kapitány esetében – minden év júliusában bármelyik fél által következmények nélkül felbontható – írja a kezi.hu. Csoknyai korábban még nem volt sehol vezetőedző. Elődje, Hajdu János július 17-én bejelentette: inkább marad a szövetség szakmai igazgatója, nem kíván kettős feladatot ellátni.

Az új kapitány (kezi.hu)

Az új kapitány (kezi.hu)

“Örömmel vállalom a felkérést, nagyszerű a csapat” – mondta az MTI-nek a játékosként 12-szeres magyar bajnok és kupagyőztes, KEK-első. – Játékosként voltam átlövő, irányító, gólkirály, majd védekező specialista. Mondhatni minden, csak akasztott ember nem. Aztán Veszprémben tréner lett belőlem, és remek tanítómestereim voltak, mint Zdravko Zovko, Mocsai Lajos vagy Hajdu János.”

Az újdonsült a kapitány a kezi.hu-nak elmondta, hogy első dolga az lesz, hogy felhívja Nagy Lászlót: “Mivel pontosan én sem tudom, hogy áll hozzá a magyar válogatottsághoz, valóban spanyol színekben akarja-e folytatni, ezért megkérdezem, mik a tervei, megpróbálom meggyőzni, hiszen bátrán kijelenthetem, hogy ő pótolhatatlan a válogatottban.”

Csoknyai kinevezésével furcsa helyzet állt elő, mivel úgy lett kapitány, hogy még egyetlen csapatnál sem volt vezetőedző, ráadásul Veszprémben az a Mocsai Lajos a “főnöke”, akit kiszemeltek Hajdu utódjának, ám a klub nem járult hozzá a tréner kettős feladatához.

Csoknyai mellett Kovács Péter, a török szövetség szakmai igazgatója volt még esélyes, azonban az elmúlt évszázad legjobb magyar férfi játékosának választott szakembernek élő szerződésének felbontása akadályokba ütközött volna.

Hajdu János szerint Csoknyai kapitányi kinevezése ideális megoldás: “Ismeri a játékosokat, hiszen eddig mellettem volt segítő a válogatottban, ráadásul néhányukkal még együtt játszott. Ideális korban van, hogy sikeres edző legyen. Zovko és Mocsai mellett nagyon jól tanult, és a válogatottnál is éreztem, hogy tudja, hol a helye. Ha kapitányként én “meccseltem” a kispadnál, akkor ő háttérbe vonult, viszont ha úgy alakult, hogy én voltam csendesebb, akkor előrelépett, és ő kommunikált a többiekkel. Bízom benne, hogy meghálálja a bizalmat, és vele is sikeres lesz a válogatott.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik