Élet-Stílus

Sziget: a tolvajok paradicsoma

18 milliós kárértékben követtek el bűncselekményeket a Sziget Fesztiválon: 135 feljelentés érkezett a rendőrséghez és tizenhárom elkövetőt fogtak el péntek reggelig. Markó Attila, a III. kerület rendőrkapitánya a Szigeten felállított rendőrségi központnál az FN.hu-nak elmondta, hogy szinte csak a tettenéréskor tudják elkapni a tolvajokat.

A Szigeten elkövetett bűncselekmények nagy része sátorból lopás, alkalmi lopás és zsebtolvajlás, de a tizenhárom elfogott között vannak drogterjesztők is. Rengeteg külföldi esik áldozatul a tolvajoknak, közülük legtöbbször a hollandokat, a briteket és a franciákat károsították meg.

Szerda délelőtt az FN.hu tudósítója a rendőrségi bázison töltötte a délelőttjét. Míg kivártuk a háromórás ügyintézési időt kiderült, hogy mennyire csalódottak a külföldiek a fesztivál közbiztonsága miatt. Voltak köztük olyanok, akiknek alvás közben emelték el a zsákjukat az összes iratukkal, pénzükkel.

Brit rendőrök is segítenek (Fotó: Horváth Viktória)

Brit rendőrök is segítenek (Fotó: Horváth Viktória)

Egy spanyol lánytól például a sátrán és azon a ruhán kívül, ami rajta volt, mindent elvittek. Már csak azt várja, hogy megkapja a repülőjegye másolatát, és amilyen gyorsan csak lehet, hazamegy. Sok fesztiválon járt már, és szerinte a Sziget nem tartozik a biztonságosak közé. Újságíróként ő biztosan nem fogja Magyarország jó hírét terjeszteni a világban. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy négy órát kellett várnia, míg megtehette a feljelentését. Ráadásul saját fülünkkel hallottuk, ahogyan a rendőrök az ajtók mögött kiröhögik, és próbálják lerázni.

Markó Attila felhívta a figyelmet, hogy 12 órát dolgoznak a kollégái kint a Szigeten, és futószalagszerűen fogadják az ügyfeleket, de szerinte erre nem volt panasz. Szerinte még ha személyleírás is van az elkövetőről, akkor is nehéz egy 70 ezer fős tömegből bárkit megtalálni. Azt a területet, ahol a lopások történtek, a rendőrök jobban figyelik, hátha sikerül felismerni a leírás alapján az elkövetőt. Ha pedig nincs szemtanú sem, akkor az az ügy halott. Az esetek nagy többségében a tettenérés segít csak.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője szerint az örvendetes tény, hogy a 17 év alatt komolyabb erőszakos bűncselekmények nem történtek a Szigeten, de mivel a tolvajlás nagyon könnyű, ezt sokan felismerik, és kihasználják a lehetőséget. A rendőrségen az egyik ügyintéző hölgy a tapasztalatai alapján ezt pontosan úgy fogalmazta meg, hogy a Sziget a tolvajok paradicsoma. Erre a problémára úgy tűnik egyetlen megoldás van: az ingyenes csomagmegőrző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik