Élet-Stílus

A Tankcsapda nem egy LGT

Szó sem volt itt nosztalgiáról, egy őrült, pörgős, nagyon is mai rock and roll bulival ünnepelte meg 20 éves szülinapját a Tankcsapda. Két és fél órás koncerttel nyitott a Sziget Fesztivál. Videó!

Habár néhány éve a Sziget szervezői még úgy látták, nincs az Illésen és az LGT-n kívül más magyar produkció, amivel elő tudna rukkolni nulladik vagy mínusz első nap a rendezvény (tavaly már nem is volt: az angol metálikon Iron Maiden kapta meg idő előtt a nagyszínpadot), most mégis megtalálták azt. Az idén 20 éves Tankcsapda állhatott a mintegy 40-45 ezer rajongó elé. Nagy különbség az előző két hazai együtteshez képest: hogy ezúttal nem egy régmúlt idők nagy sztárja, hanem a ma legfontosabb rockzenekara állt a nagyszínpadra. A közönség soraiban ezúttal nemigen láttunk idősebbeket, a tiniktől a negyvenesekig tartó spektrummal lehet leírni leginkább a jelenlévők összetételét. Azért feltűnt egy-két kisebb gyerek is apuci nyakában.

Képgaléria (Gáti András-FN.hu)

Képgaléria (Gáti András-FN.hu)

Az előzenekarok után pimaszul pontosan kezdett a szülinapos debreceni banda. Csak a jó ég tudja, hogy direkt vagy véletlen durranás (valamilyen pirotechnikai szerkezet idő előtti hangrobbanása) indította néhány perccel fél kilenc után a bulit. Ekkor még a legendás Sziget-bejáraton, a K-hídon lassú, tömött sorokban hullámzott be a tömeg, úgyhogy sokan nem látták, amint mintegy védjegyként elővezették Lukács Laciék a Nevem rock című alaptételüket. (Az est további, tizenegyig szinte megállás nélkül nyomott bulijában aztán e tételt bizonyította a trió.)

Az első akkordok után kiderült, aztán a frontember le is szögezte gyorsan, hogy itt tényleg nem nosztalgiakoncertről van szó. A 20 év áttekintő válogatása egy percre sem tűnt visszanézésnek vagy üres „emlékezzünk a nagy időkre”- típusú összeborulásnak. A 2009-es este maga volt a nagy idő. Egy órát zúztak elemi erővel a tankok – jegyezzük meg, ezúttal kiváló hangzással – amikor kis lazulást engedélyeztek a közönségnek. Lukács frontember egy szál akusztikus gitárral jött ki a színpadra, hogy néhány Egyszerű dalt énekeljen és énekeltessen el az egybegyűltekkel. A színpadot ekkor megfelezte egy hatalmas Tankcsapda-vászon. S gondoltuk, hogy miközben az Örökké tartott, a Riót énekeltük, hátul valami készül.

Már a koncert első részében is pedzegették a füstgépeket, lángszórókat az arra érdemesnek találtatott technikusok, de némi videoklip-egyveleggel múlatott pihenő után „elszabadultak” a látványfelelősök, Tüzijátékrakéták zúgtak el a fejünk felett, óriás lángnyelvek törtek elő a színpadon mindenütt, a háttérben a kivetítő vibrált. És, naná: erre a részre tartogatták a legnagyobb slágereket a fiúk. Szóval „jöttek a férgek”, „már az sem érdekelt senkit, hogy ki van rúgva”, „ültek a fiúk ölébe a lányok”, és „ez volt az a ház”.

Három ember a sokat emlegetett Debrecenből fenn, közel 50 ezer ember alant: így ünnepeltük a jeles napot. Tizenegy körül még felhangzott a Mennyország tourist, aztán gitárzúgatás, pezsgőbontás, dobverők és pengetők valamint Lukács pezsgővel leöntött pólójának a tömegbe dobása, a közönség részéről immár többedszer Halász Judit Boldog születésnapot című dalának ordítása, és vége. Ez volt a Tankcsapda Debrecenből. Ez itt a Sziget 2009.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik