Élet-Stílus

A 93. percben dőlt el a londoni BL-elődöntő

A Barcelona mindössze egyszer találta el a Chelsea kapuját a Bajnokok Ligája elődöntőjének londoni visszavágóján, de ez is elég volt ahhoz, hogy kiejtse az angol csapatot, amely egy bombagóllal egészen a 93. percig továbbjutásra állt.

A Chelsea végtelenül egyszerűen futballozott. Ahogy egy hete, a Camp Nouban, szervezetten és fegyelmezetten védekezett, a megszerzett labdákkal pedig igyekezett gyors kontrákat vezetni.

Ezzel a harcmodorral gyakorlatilag megbénította Barcelona rettegett támadójátékát. A spanyol listavezető – amely kereken 100 gólnál jár a Primera Divisiónban – hiába birtokolta többet a labdát, egyetlen helyzetet sem tudott kialakítani az első félidőben. (Egyébként a katalán csatártrió egyik tagja, Thierry Henry térdsérülése miatt nem játszott Stamford Bridge-en.)

A vendégek olykor túlbonyolították az akciókat, míg átlövésekkel szinte egyáltalán nem próbálkoztak, így bár megdöbbentő a statisztikai adat, hűen tükrözi Lionel Messiék szenvedését: a Barca a rendes játékidőben nem találta el Petr Cech kapuját.

A kontrákkal operáló Chelsea-nek viszont akadt néhány ígéretes lehetősége. Mindjárt az elsőből meg is szerezte a vezetést.
A kilencedik percben Michael Essien egy felpattanó labdát mintegy 25 méterről, kapásból úgy bombázott a hálóba, hogy a labda a felsőléc alsó lapjáról vágódott a gólvonal mögé.

Később Didier Drogba szabadrúgásból, éles szögből veszélyeztetett (Victor Valdés nagy reflexszel védett), majd ezután John Terry fejese kerülte nem sokkal a kaput.

A szünet után könnyen megduplázhatta volna az előnyét a Chelsea, de Drogba ziccerben Victor Valdés lábát találta el, míg az akció végén Florent Malouda az oldalhálóba püfölte a labdát.

Chelsea-Barcelona 1-1

Egyébként minden ott folytatódott, ahol az első félidő végén abbamaradt: a labda a vendégek lábán vándorolt többet, de Cechnek továbbra sem kellett védenie – Andres Iniesta helyzetben elcselezte magát, Messi, Seydou Keita és Daniel Alves és Gerard Pique pedig egyaránt célt tévesztett.

A 66. percben a kiesés szélére sodródott Barcelona, miután a kiugró Nicolas Anelkával szabálytalankodó Eric Abidalt – túlságosan is szigorúan… – kiállította a játékvezető.

A norvég Tom Henning Övrebo ugyanakkor lazán továbbot intett, amikor a védőkkel birkózó hazai csatárok földre rogytak a tizenhatoson belül. Több esetben is volt erre példa…

A 10 emberrel, s egyre elkeseredettebben támadó katalánokat könnyedén állította meg a Chelsea-védelme, míg átellenben Frank Lampard megpattanó lövése jelentett veszélyt. A hazaiak a végén egyre bátrabban támadtak (ámbátor eredmény nélkül), a hívek pedig már ünnepeltek, amikor jött hidegzuhany.

Andres Iniesta döntőbe lőtte a Barcát (MTI/EPA)

Andres Iniesta döntőbe lőtte a Barcát (MTI/EPA)

A Barcelona a találkozó során a 93. percben találta először a kaput, ugyanakkor Iniesta 18 méteres lövésével szemben Cech tehetetlen volt – a labda a bal felső sarokban landolt.

A drámai csatában, idegenben lőtt góllal továbbjutott Barca a címvédő Manchester Uniteddel találkozóik a BL május 27-én esedékes döntőjében, a római Stadio Olimpicóban.

BL, elődöntő, visszavágó:


Chelsea (angol)-FC Barcelona (spanyol) 1-1 (1-0)

London, Stamford Bridge. V.: Övrebo (norvég)

Gól: Essien (9.), illetve Iniesta (93.)

Kiállítva: Abidal (66.)

Chelsea: Cech – Bosingwa, Alex, Terry, Ash. Cole – Essien, Ballack – Lampard – Anelka, Malouda, Drogba (Belletti, 72.)

Barcelona: Victor Valdes – Daniel Alves, Touré, Pique, Abidal – Busquets (Krkic, 85.) – Xavi, S. Keita – Messi, Iniesta (Gudjohnsen, 96.), Eto’o (Sylvinho, 97.)

Továbbjutott: a Barcelona, 1-1-gyel, idegenben lőtt góllal.

Kedden játszották:


Arsenal (angol)-Manchester United (angol) 1-3 (0-2)


Gól: Van Persie (76., 11-esből), ill. Park (8.), Ronaldo (11., 61.)

Kiállítva: Fletcher (75., Manchester United)

Továbbjutott: a Manchester United, 4-1-es összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik