Élet-Stílus

Cortina: gyengék és lassúak voltunk

Nálunk nincs meg az a gyorsaság, erő, állóképesség, ami az ellenfeleknél majdhogynem alapkövetelmény – értékelte a világbajnokságon látottakat Pat Cortina, aki azért nagyon büszke csapatára. A hokisok kapitánya maradna a kispadon és hosszú távon tervezne, ha a szövetségtől erre lehetőséget kapna. Keserédes visszaemlékezés Magyarország első A-csoportos vébé szerepléséről.

“Sokkal-sokkal nagyobb csoda lett volna, ha most bennmaradunk a világ élvonalában, mint tavaly, amikor feljutottunk a legjobb 16 közé. Pedig a szapporói diadal is csoda volt” – hangoztatta Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya a svájci világbajnokságról történő hazautazás előtt.

“Ezek a játékosok megérdemelték, hogy itt legyenek. Most lehet megint reménykedni, hátha jövőre visszajutunk. Azonban egy hosszú távú tervet kellene készíteni, mert a játékosok egy része idős, a fiatalok meg még nem érettek eléggé. Mindig van remény, hogy megint felkerüljünk a legjobbakhoz” – jelentette ki Cortina, akinek megbízatása a vb végeztével lejárt. “Nem rajtam, hanem a magyar szövetség vezetőin múlik, hogy maradok-e.”

Ladányi Balázs, a három gólpasszával a legeredményesebb magyar játékos jelezte: a csapat ebben az összeállításban nem A csoportba való.

Nagy volt a nyomás a védőkön és a kapusokon (MTI)

Nagy volt a nyomás a védőkön és a kapusokon (MTI)

“Tőlünk, öregedő félben lévő, 33-35 éves játékosoktól már nem lehet elvárni, hogy még gyorsabbak legyünk. Ennyit tudunk. A mi pályafutásunkat megpecsételte az, hogy 10-15 évet lehúztunk a magyar bajnokságban. Csodálatos élmény volt az A csoportban játszani, de ígérhetem, megpróbálunk még visszakerülni. Mindig van három-négy csapat, amelyik ingázik a felső ház és a divízió I között, miért ne lehetnénk most ezek mi is?!” – vélekedett Ladányi.

A magyarok javarészt már azzal erőn felül tejesítettek, hogy tavaly többek között az ukrán és a japán csapatot megelőzve feljutottak a legjobb 16 válogatott közé. Magyarországon 2000 igazolt játékos és 17 fedett pálya van, miközben minden riválisnál játszik legalább két olyan hokis, aki az NHL-ben korongozik.

sofron: Más ez a sebesség

„Ennek a világbajnokságnak nem volt negatív vonzata. Bár nem sikerült pontot szerezni de a magyar csapat olyan válogatottakkal is partiban volt, amelyek nem tartoznak a súlycsoportjába” – vélte Sofron István, az Alba Volán fiatal támadója. „A szlovákok vagy a fehéroroszok elleni találkozókban a győzelem is benne volt, de a dánok és a németek ellen is remekül küzdöttek a fiúk. Azt tudomásul kell venni, hogy sebességben, korcsolyázásban az elit tagjai jóval előttünk járnak, s ennek tudható be az is, hogy a magyar csapat rengeteget játszott emberhátrányban, hisz olykor csak szabálytalansággal sikerült megállítani a gyorsabb ellenfelet.”

“Fél évszázados lemaradást kellene ledolgozni. Ez nem megy egyik évről a másikra. Mi 15 éve harcoltunk azért, hogy feljussunk. Sikerült. Igazából csak a vereségek íze zavart. Szerintem jobb, hogy megint próbálkozhatunk a feljutásért küzdeni, semmint most egy véletlen győzelemmel benn maradtunk volna, és fiatal-öreg játékos elhitte volna, milyen nagy királyok vagyunk” – fogalmazott Ladányi Balázs.

Cortina szerint a hat vb-mérkőzés alatt csak egyszer, az osztrákok elleni 0-6 alkalmával volt csapnivaló a játék.
“Van egy alaptaktikánk, a kiváló kapusteljesítményre alapuló védekezés és az abból induló ellentámadás. Nálunk nincs meg az a gyorsaság, erő, állóképesség, ami az ellenfeleknél majdhogynem alapkövetelmény. Nem tudunk ütközni, nem tudjuk eltolni a csatárt a kapu elől, mert a védőink könnyebbek az ellenfél csatárainál, a támadókat nem tudjuk utolérni, ha lendületbe jönnek, csak szabálytalanul, a kiállítások alatti emberelőnyben pedig gólokat kapunk. Ennek tükrében volt csoda, hogy eljutottunk Svájcba. A szlovákok és a fehéroroszok ellen kimondottan jók voltunk, és nem kell szégyenkeznünk a hat vereség miatt!”

Horváth gólja: az elitben nem lehet hibázni (MTI)

Horváth gólja: az elitben nem lehet hibázni (MTI)

Cortina szerint akkor lehetett volna bennmaradni, ha kivétel nélkül mindenki a maximumot nyújtja, de szerinte a csapatból csak hét-nyolc játékost lehet kiemelni, a többiek a közepesnél kicsit jobban teljesítettek, de ezen a szinten ez kevés. Ezzel cseng össze Ladányi megállapítása is:
“Megszoktuk, hogy a C csoportban vagy a divízió I-ben lehet hibázni, ám itt nem. Ha volt egy rossz passz vagy helyezkedés a védekező harmadban, szinte biztos, hogy gólt kaptunk belőle.”

Sofron: Nem kell újabb 70 évet várnunk

„Az új divízió I-es ellenfelek ismeretében elhamarkodott lenne még a jövő évi feljutásról beszélni” – vélte a FigyelőNet felkért szakértője. “A szlovénok és a lengyelek is jók. Épp az a lényeg, hogy a magyar csapat is bekerülhet azoknak a válogatottaknak a körébe – a szlovénok mellett az ukránok, vagy az ezúttal bennmaradt franciák, dánok és norvégok – amelyek két-három vagy épp négyéves rendszerességgel feljutnak a legjobb csapatok közé. Nem hiszem, hogy újabb hetven évet kellene majd várni egy újabb vb-szereplésre.”

“Lehet, hogy Ocskay Gabival több pontot szereztünk volna, de olyan erős ellenfelekkel szemben játszottunk, hogy helyzetbe kerülni is nehéz volt” – mondta az MTI-nek Palkovics Krisztián, akinek a svájci jégkorong-világbajnokság volt az első, amelyen nem barátjával, a március 24-én szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gáborral egy támadósorban lépett pályára.

“Nem volt a legjobb a hangulat, de megpróbáltuk élvezni a vb minden pillanatát. Hihetetlen erősek voltak az ellenfelek, alig lehetett eljutni a kapuig. Örülök, hogy legalább egy gólt tudtam szerezni. Nehéz megmondani, mi lett volna, ha Gabi velem van. Nagyszerű élmény volt, de most ki kell magam pihennem. Hosszú volt az idény, magyar hokis májusban még soha nem játszott tétmérkőzést. Amikor elvesztettük Kiscsicsót, akkor éreztem úgy, hogy nem akarok több hónapig jég közelébe sem menni. Most jön az a szünet” – jegyezte meg az Alba Volán csatára, aki hozzátette – esze ágában sincs abbahagyni sportpályafutását.

“Tárgyalok a fehérvári vezetőkkel. Bízom benne, hogy megint jó, erős csapatunk lesz. Remélem, Ocskay Gabi után kapok egy olyan társat, akivel megint jól érezhetem magam a pályán, és tudunk együtt játszani” – nyilatkozta Palkovics közvetlenül a keddi hazautazás előtt.

a magyar csapat statisztikái

Lövési hatékonyság:
118 lövés, 6 gól – 5.08% (a 15. a mezőnyben)
Emberelőny kihasználás:
20 előny/2 gól – 10% (14.)
Emberhátrány kivédekezés:
38 hátrány/12 gól – 68.42 (15.)
Kapusok:
293 lövés/265 védés – 90.44% (10.)
Büntetések:
39 kétperces, 1 tízperces – 113 perc (2.)
Emberhátrányos gólok:
0 – (5.)
Nézőközönség:
26.200/6 – 4366 néző meccsenként (13.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik