Élet-Stílus

Szíven szúrták az MKB Veszprém játékosát

Az MKB Veszprém szerb irányítóját és horvát kapusát is megkéselték annak a vasárnap hajnali, veszprémi összetűzésnek a során, amely a csapat beállósának, Marian Cozmának az életébe került. Cozma édesapja úton van Magyarországra. A gyászoló Romániában nagy a felháborodás.

Az MKB Veszprém 26 éves beállósa, Marian Cozma a kórházba szállítást követően vesztette életét.

Zarko Sesumot, a csapat 23 éves szerb válogatott irányítóját életveszélyes állapotban szállították a veszprémi kórházba – mondta a szóvivő. Súlyos sérülésekkel került kórházba Ivan Pesic is, a csapat 19 éves horvát válogatott kapusa.

Iváncsik gyerekét ünnepelték

A veszprémi kézilabdacsapat válogatott játékosának, Iváncsik Gergőnek gyermeke született, ezt ünnepelte meg a gárda szombatról vasárnapra virradóra egy veszprémi szórakozóhelyen – ismételte meg az MTI-nek Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke azt, amiről már a rendőrségi kihallgatásán is beszámolt.

“A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicet pedig hátulról vesén. A társai segítségére siető szerb Zarko Sesumot úgy fejen rúgták, hogy elveszítette az eszméletét. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, minden bizonnyal nem helybéliekről van szó” – mondta Hunyadfalvy Ákos.

Pesic veséjét a kórházban eltávolították, a sportoló túl van az életveszélyen. Sesum “mindössze” arccsonttörést szenvedett, őt vasárnap megműtötték és a hét elején újabb korrekciós műtét vár rá. A szerb játékosnak maradandó sérülése nem lesz – közölte Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója.

Marian Cozma (MTI)

Marian Cozma (MTI) – Képgaléria!

Keveset tudunk a támadókról

A román sportlapok – így a sport.ro és a gsp.ro – a magyar rendőrség megerősítésére hivatkozva kifejtették, hogy a társaság tagjait egy roma csoport támadta meg. Hivatkozás nélkül, de ezt írta a Mediafax hírügynökség és a Ziua című lap is.

Váradi Piroska, a megyei rendőrkapitányság szóvivője az FN-nek ugyanakkor azt mondta: a magyar rendőrség nem adott ki semmilyen információt a támadók származásáról.

“A bűncselekmény elkövetőit a rendőrség nagy erőkkel keresi” – mondta Váradi Piroska.

Este még a jövőjét tervezte

„Nemrég informáltak engem is, felfoghatatlan, ami történt” – árulta el a sport.ro-nak Cozma legjobb barátja, kollegája, Rares Jurca. Marian Cozma édesapja, Petre már úton van Magyarország felé. „Rares reggel hívott fel. Végem van. Nem tudom, mit higgyek. Marian egyik csapattársának, Iváncsiknak a gyermekét ünnepelték, amikor kirobbant a konfliktus. A fiam kilépett: háromszor is megszúrták! Most útban vagyok Magyarország felé, Istenem, fel sem tudom fogni, hisz tegnap késő este még telefonon beszéltünk, és élt, a jövőjét tervezte.

A halálos késelés helyszíne (Fotó: MTI) - Nézze meg galériánkat!

A halálos késelés helyszíne (Fotó: MTI) – Nézze meg galériánkat!

Az MKB Veszprém honlapjának adatai szerint a bukaresti születésű Marian Cozma pályáját a román Dinamo Bucuresti csapatában kezdte, a veszprémiekhez 2006-ban került. A román válogatottban 2002-ben debütált Fehéroroszország ellen.

Arra a kérdésre, hogy mi a legfőbb célja, a honlapon úgy válaszolt: “a lényeg, hogy egészséges legyek, hosszú éveket szeretnék még játszani.”

a veszprémi patrióta lokál

A veszprémi Patrióta Lokálban szórakozott az MKB Veszprém több játékosa vasárnap hajnalban, amikor szóváltásba keveredtek egy másik, a lokálban tartózkodó társasággal – tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Közlése szerint vita, dulakodás kezdődött a két társaság között, de a verekedők időközben a szórakozóhelyen kívülre kerültek. “Így már az utcán történt az is, hogy valaki szíven szúrta Marian Cozmát, a veszprémi kézilabdacsapat beállósát” – közölte Váradi Piroska.

Az MTI vasárnap délelőtt elérte ugyan a veszprémi Virág Benedek utcában található szórakozóhely honlapját, ott azonban egyik menüponton belül sem lehetett érdemi információhoz jutni.

Zarko Sesum 2007-ben lett a veszprémi csapat tagja. A Wikipedia internetes lexikon adatai szerint 2006-ban az innsbrucki Junior Európa-bajnokság legjobb játékosának választották. Ivan Pesic korábban az RK Zamet Rijeka játékosa volt, a veszprémieket 2008 óta erősíti.

Az MKB Veszprém honlapja fél tíz után nem sokkal már nem volt elérhető az oldalra egyszerre érkező túl sok letöltési kísérlet miatt.

Válságtanácskozás Veszprémben

A vasárnap virradóra történt tragédia után vasárnap délben válságtanácskozást tart az MKB Veszprém vezetősége. Hajnal Csaba ügyvezető elmondta: most beszélnek az edzővel és a játékosokkal is, hogy tudják-e vállalni a jövő vasárnapi, Ademar León elleni BL-mérkőzést.
“Amint konkrét döntés születik, azonnal értesítjük a közvéleményt” – tette hozzá Hajnal.

Mocsai Lajos: Iszonyatos a fájdalom

Mocsai Lajos vezetőedző a klub honlapjának egyelőre nem tudta megmondani, hogy a tragikus helyzetben megrendezik-e a soron következő mérkőzéseket:
“Mély megdöbbenéssel és iszonyatos fájdalommal vettem tudomásul, hogy mi történt. Azonnal telefonáltam a kórházba, ahol dr. Mahunka Zsolt, a csapat orvosa tájékoztatott. Sajnos Pesic egyik veséjét ki kellett venni, és Sesum is az intenzív osztályon fekszik, neki a koponyája sérült meg. Elmondhatatlan szomorúságot és elkeseredést érzek. Azt gondolom, ebben a helyzetben a szakma sokadrendű.”

Veszprém belvárosában nagy tömeg gyászol

Mintegy kétszázan gyűltek össze vasárnap délig Veszprém belvárosában a Patrióta bár előtt, a Vas Gereben utcában, ahol a hajnali bűncselekmény történt. Az emberek gyertyákat gyújtanak és helyeznek el a házfalnál, ahol Marian Cozma fényképét helyezték el egy tablón.

Gyászoló veszprémi szurkoló (Fotó: MTI) - Nézze meg galériánkat!

Gyászoló veszprémi szurkoló (Fotó: MTI) – Nézze meg galériánkat!

A tömeg békés volt, bár mindenki hangosan és felháborodva tárgyalta a történteket. Mindenki arról beszélt, hogy egy román tévétársaság már közölte: “egy népes cigány társaság” követte el a bűncselekményt. A gyülekező tömeget a város vezetői nyugtatják, s jó néhány rendőrautót és rendőrt is látni lehetett a Vas Gereben utca végénél lévő Szabadság téren.

félreértés történt?

Egy veszprémi vendéglős – aki a neve elhallgatását kérte – az MTI-nek elmondta: szombaton délután az egyik szórakozóhelyen egy nemrég szabadult bűnöző leütött egy férfit, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A Veszprémben ismert bűnöző gyakran előfordult a Patrióta bárban, s nagy valószínűséggel a leütött férfi mozgósíthatta a baráti körét – vélekedett a vendéglős. Mint elmondta: azt is biztosan tudja, hogy amikor szombaton este a kézilabdások megérkeztek a bárba, egy férfi már előre figyelmeztette őket: vigyázzanak, mert itt ma “balhé várható”.

A gyászoló, gyertyákat gyújtó tömegben látható volt több egykori veszprémi válogatott kézilabdás is. Horváth Gábor, a csapat egykori sokszoros válogatott jobbszélsője az MTI-nek annyit jegyzett meg: nem akarja kifejteni a véleményét, mert ebben a helyzetben nem akar politikáról beszélni, noha szerinte ebben az ügyben “politikai is van”.

Szegeden, a városi sportcsarnokban délután négy órakor gyertyás megemlékezést tartottak a vasárnap virradóra meggyilkolt veszprémi kézilabdázó emlékére. Az MKB Veszprém legnagyobb hazai riválisa, a Pick Szeged vezetői, játékosai, szimpatizánsai gyűltek össze, így is kifejezve együttérzésüket.

Gyorsan meglesznek a tettesek?

A kormányszóvivő szerint az első információk alapján jó esély van arra, hogy a rendőrség hamar kézre keríti azokat, akik részt vettek a veszprémi kézilabdások elleni “gyalázatos” támadásban. A kormányszóvivő közölte: az országos rendőrfőkapitány tájékoztatta az ügy állásáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, és tájékoztatást kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Gondoskodik Marian Cozma, Ivan Pesic és Zarko Sesum családjának anyagi megsegítéséről az önkormányzati tárca – jelentette be Gyenesei István önkormányzati miniszter a veszprémi kórházban, miután meglátogatta a vasárnap hajnalban súlyosan megkéselt két kézilabdázót. Megdöbbentő az a brutalitás, ahogy a veszprémi élsportolókat megtámadták – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik