Élet-Stílus

Csak Ferihegy 2 működik

Bezárják a ferihegyi repülőtér 1-es terminálját délután 4 órától a folytatódó sztrájk miatt, a járatok a 2-es terminálról közlekednek - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

A Wizz Air Berlinbe tartó, délutáni járata volt az utolsó, amelyik az 1-es terminálról indult. A következő járat, ugyancsak a Wizz Air járata, a londoni Luton repülőtérre már a 2-es terminálról indul 17.40 órakor.

Malév arra készül, hogy valamennyi járatát elindítja a délután 4 órától folytatódó sztrájk ellenére is, de a járatok késésével számolni kell – közölte Németh Krisztina, a légitársaság szóvivője. A légitársaságnak délután 4 órától éjfélig 25 induló járata van. Tekintettel a decemberi sztrájk alatti helyzetre, a légitársaság azt kéri utasaitól, hogy a gép indulása előtt legalább 2-2,5 órával érjenek ki a reptérre.

Nem volt előrelépés

Hétfő délután 4 órakor folytatódott a karácsonykor felfüggesztett sztrájk Ferihegyen, mivel a munkaadó Hochtief-Budapest Airport ugyanahhoz az elképzeléshez ragaszkodik, amelyet szeptember óta nem fogadnak el a szakszervezetek – közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ). Hétfőn ismertették az októberben egyoldalúan felmondott kollektív szerződést helyettesíteni hivatott tervezetüket. A szakszervezetek szerint azonban ebben ugyanazok az elfogadhatatlan feltételek szerepeltek, amelyekre a munkavállalók már többször világosan nemet mondtak.

Töltse fel a sztrájkról készült fotóit az Fn Tudósítóba, ahogy decemberben olvasónk (csigabiga) tette!

Töltse fel a sztrájkról készült fotóit az FN Tudósítóba, ahogy decemberben olvasónk (csigabiga) is tette!

A javaslat értelmében 15 százalékkal csökkennének a bérek a legnehezebb munkaköröket a legmegerőltetőbb műszakokban ellátók esetében. Az évente kivehető pihenő és szabadnapok száma is jelentősen, legalább harmadával csökkenne. A munkarendek, a pontos munkaidő-beosztások pedig tervezhetetlenné válnának – állítja a LESZ és az RDSZSZ.

Visszatérhetnek a görögök

A ferihegyi sztrájk újraindításától, hétfőn délután 4 órától összesen 108 járat indul a ferihegyi repülőtérről, az előző sztrájk idején alkalmazott görög munkavállalókat ugyan a Budapest Airport (BA) hazaküldte, de ha szükség lesz rájuk, egy-két órán belül visszatérhetnek – közölte.

A szóvivő “udvariatlannak, sportszerűtlennek” nevezte a szakszervezetek sztrájk melletti döntését, azt követően, hogy a BA felajánlotta, hazaküldi a görög munkavállalókat és cserébe azt kérte, hogy a tárgyalások ideje alatt az érdekképviseletek ne folytassák a munkabeszüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik