Élet-Stílus

Balzsay Károly világbajnok lett

Balzsay Károly a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoka lett, miután a magdeburgi profi gálán pontozással legyőzte a címvédő orosz Gyenyisz Inkint.

A klubtársak meccse nagy iramban kezdődött, mindkét öklöző sokat mozgott, igaz, az orosz címvédő diktálta a tempót. Ennek ellenére az első menetben Balzsay volt némileg pontosabb.

A másodikban Inkin akarata érvényesült, az orosz sokat ütött, s ha nem is talált mindig, riválisa ekkor pontatlanabb volt.

A harmadikban az eddig a WBO interkontinentális övét birtokló Balzsay sokkal összeszedettebben öklözött, sőt a menet második felében ballal, jobbal többször szépen eltalálta riválisát. A következő két szakaszban azonban megint Inkint tűnt valamivel jobbnak. Lazán, sokat ütött, a magyar bokszoló pedig nem tudta őt megelőzni.

A hatodik három perc megint egyértelműen a kihívóé volt. Balzsay remek kombinációkkal tisztán találta el az oroszt, aki kicsit fáradni látszott. A folytatásban Inkin hozta, amit addig, karból sokat ütött, ezzel szemben Balzsay a nagyobb ütésekre várt, s ugyan mindkét szakasznak voltak olyan periódusai, amikor egyértelműen jobb volt, összességében nem sikerült meggyőző fölényt kiharcolnia.

A “csöndesebb” kilencedik három percet követően a tizedikben Balzsay közel került ahhoz, hogy kiüsse az erejével elkészült Inkint, az utolsó 30 másodpercben több megrendítő erejű ütést mért riválisára, akit a menet végét jelző gongszó mentett meg a padlóra kerüléstől.

Az utolsó előtti menet elején úgy tűnt, padlóra kerül az orosz, de aztán túlélte a magyar rohamait, s Balzsay a későbbiekben nem tudott átütő rohamokat indítani.

A zárószakaszra Inkin kijött a gödörből, s mivel Balzsay is elfáradt, a kiütés elmaradt, igaz, ennek ellenére a hajrában egyértelműen a magyar bokszoló akarata érvényesült, amivel végül sikerült a maga javára fordítania a meccset.

Balzsay Károly ezzel Kovács István és Erdei Zsolt után a harmadik magyar öklöző lett, aki megszerezte az egyik legrangosabb profi szervezet, a WBO világbajnoki címét.

nyilatkozat

“Iszonyatosan nehéz meccs volt. Nem is hittem volna, hogy sikerül nyernem” – árulta el Balzsay Károly, a WBO újdonsült nagyközépsúlyú világbajnoka. “Hulla voltam szinte minden menet végén. Óriási volt az iram, állandóan ritmusváltásokra volt szükségem, mert Inkin nyomás alatt tartott. A nyolcadik menet környékén aztán sikerült olyat váltanom, amivel megtörtem, igaz, olyan ütések után is állva maradt, melyek után más padlózik. Sikerült, nagyon boldog vagyok.”

Profi gála, Magdeburg
Nagyközépsúly, vb-címmeccs:
Balzsay Károly-Gyenyisz Inkin (orosz) – p.gy.
(115-113, 116-112, 116-112)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik