Élet-Stílus

Klubvilágbajnok a Manchester United

A Manchester United nyerte a Japánban rendezett klubvilágbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben 1-0-ra verte a Libertadores-kupa címvédő ecuadori LDU Quito együttesét.

A BL-győztes angol csapat első helyet érő gólját Wayne Rooney szerezte a 73. percben.

A 69 ezer néző előtt zajlott mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a szigetországi gárda maga tette nehézzé dolgát, hisz 10 emberrel harcolta ki a győzelmet, miután a bíró a szerb védőt, Nemanja Vidicset négy perccel a második félidő kezdete után kiállította, mert belekönyökölt a quitói csatár, az argentin Claudio Bieler arcába.

Bár Campos révén az ecuadoriak hagyták ki az első nagy lehetőséget, az angolok átvették az irányítást, s csak a nagy napot kifogó Jose Cevalloson múlt, hogy a United nem szerzett vezetést még a szünet előtt.

A 37 esztendős kapus azonban Rooney két ziccerénél, Tévez fejesénél és Pak kemény lövésénél is a legjobb megoldást választotta.

Manchesteri gólöröm (dpa)

Manchesteri gólöröm (dpa)

Térfélcsere után nem sokkal megfogyatkozott a manchesteri csapat, ám a játék képe nem változott: a manchesteriek maradtak támadásban, a túlzottnál is óvatosabb dél-amerikaiak offenzív kedvét csupán egy távoli Manso-lövés jelezte. 17 perccel a vége előtt eldőlt a találkozó: Ronaldo kiugratása után Rooney helyezett a hosszú sarokba.

Az angol bajnoki cím és a Bajnokok Ligája – no meg a Zenit ellenében elvesztett európai szuperkupa után – a Manchester United újabb trófeával gazdagodott; első angol csapatként hódította el a „klubvilágbajnoki” trófeát (szűk tíz éve szintén a Palmeirast 1-0-ra legyőző United volt az első angol csapat, amelyik megnyerte a Toyota-világkupát).

A harmadik helyet a hazai Gamba Oszaka szerezte meg a szintén vasárnapi helyosztón, a mexikói CF Pachuca felett aratott 1-0-ás sikerének köszönhetően.

klubvilágbajnokság, tokió, Döntő

Man. United (angol)-LDU Quito (ecuadori) 1-0 (0-0)
Tokió, 62 619 néző. Vezette: Irmatov (üzbég)
Gól: Rooney (73.)
Kiállítva: Vidics (49.)
Man Utd: Van der Sar – Rafael Da Silva (Neville, 85), Ferdinand, Vidics, Evra – Ronaldo, Carrick, Anderson (Fletcher, 87.), Pak – Tévez (Evans, 51.), Rooney.
Liga Deportiva: Cevallos – N. Araujo, Calle (Ambrossi, 77.), Campos, Calderón – Reasco (Larrea, 82.), Urrutia, W. Araujo, Manso – Luis Bolanos (Navia, 87.), Bieler.

A 3. helyért:
Gamba Oszaka (japán)-CF Pachuca (mexikói) 1-0 (1-0)
Gól: Jamazaki (29.)

Elődöntők:
Manchester United-Gamba Oszaka 5-3 (2-0)
LDU Quito-CF Pachuca 2-0 (2-0)
Az 5. helyért:
Adelaide United (ausztrál)-el-Ahli (egyiptomi) 1-0 (1-0)
Az elődöntőbe jutásért:
CF Pachuca-el-Ahli 4-2 (0-2, 2-2, 2-0)
Gamba Oszaka-Adelaide United 1-0 (1-0)
Selejtező:
Adelaide United-Waitakere United (új-zélandi) 2-1 (1-1)
A tornán hat kontinentális klubsorozat győztese, valamint a házigazdák egy együttese indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik