Élet-Stílus

Nadal és Jankovics a világbajnok

A férfiaknál a spanyol Rafael Nadal, a nőknél pedig a szerb Jelena Jankovics lett a 2008-as év világbajnoka a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél (ITF).

A férfiak között a legjobbnak talált Rafel Nadal idén megnyerte a francia és a wimbledoni bajnokságot, emellett olimpiai bajnok, valamint Davis-kupa-győztes lett (igaz, a döntőben sérülése miatt nem játszott); és nem mellékesen: átvette a vezetést a svájci Roger Federertől a világranglistán. A mallorcai klasszis az első spanyol férfi játékos, aki kiérdemelte ezt az elismerést.

Korábban egy spanyol teniszező lett az ITF világbajnoka: Arantxa Sanchez-Vicario 1994-ben a hölgyek között diadalmaskodott.

Nadal remek évet zárt (MTI/EPA)

Nadal remek évet zárt (MTI/EPA)

„Fantasztikus év van mögöttem, soha nem fogom elfelejteni, mi minden történt velem. Az, hogy az első helyen zártam a rangsorban, igazán különleges élmény. Emellett megnyertem az olimpiát és segítettem elhódítani a Davis-kupát. Spanyolország számára csodálatos év volt a 2008-as, és boldog vagyok, hogy ennek én is részese lehettem” – nyilatkozta Rafael Nadal.

Nadalhoz hasonlóan a szerb Jelena Jankovics is vezeti a világranglistát, bár neki nem sikerült idén Grand Slam-tornát nyernie. A 23 éves játékos ezzel együtt is több győztes meccset tudhat maga mögött 2008-ban, mint bármelyik riválisa.

Jankovics 65 győzelemmel és 19 vereséggel zárt (MTI/EPA)

Jankovics 65 győzelemmel és 19 vereséggel zárt (MTI/EPA)

„Keményen megdolgoztam azért, hogy a világranglista élén zárjam az évet. Az első hely az, ahol lenni szeretnék, és persze ott is akarok maradni” – fogalmazott a szerb játékos.

A párosok között a Daniel Nestor, Nenad Zimonjic kanadai, szerb és a Cara Black, Liezel Huber zimbabwei, amerikai duó győzött

Az ITF az ATP-, illetve WTA-tornákon, az olimpián és a Davis, illetve Fed Kupában mutatott teljesítmény alapján választotta meg az év legjobbjait. A díjazottak június 2-án, a nemzetközi szövetség párizsi gálavacsoráján vehetik át az elismerést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik