Élet-Stílus

Ürgét főznek a TV2-n?

Ürgepörköltet készít vacsoravendégeinek szerda este a TV2 főzőműsorának házigazdája – derül ki a műsor beharangozójából. Tíznél több ürge elpusztítása bűncselekménynek, kevesebb állaté természetvédelmi szabálysértésnek minősül – figyelmeztet a zöldtárca. A TV2 szerint azonban az egész csak egy tréfa.

Védett állatokból – ürgékből – készül az a pörkölt, melyet szerda este az egyik televíziós kereskedelmi csatorna főzőműsorában tálal fel vendégeinek az egyik versenyző. Az ürgét (Spermophilus citellus) 1982-ben nyilvánították védett állattá, pénzben kifejezett értéke ma 10 ezer forint – figyelmeztet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM). Amennyiben a főzőműsorban feltálalt ürgék száma nem haladja meg a tizet, a tevékenység természetvédelmi szabálysértésnek minősül, ha tíznél többet, az már bűncselekménynek számít.

A TV2 sajtóosztályán megtudtuk, hogy nem szolgálnak fel ürgét, egyetlen rágcsálónak sem esik baja a műsor kedvéért. Az ürgepörkölt hagyományos roma étel, és mint ilyen került fel Bangó Margit tréfából készített menükártyájára a többi archaizáló étel közé. A valóságban azonban teljesen hétköznapi ételeket szolgálnak fel a roma hét adásaiban is, a „hagyományőrző” ürgepörkölt tréfa volt csupán.

Fokozottan védett rágcsáló (MTI)

Fokozottan védett rágcsáló (MTI)

A zöldtárca korábban közölte, hogy a televíziós képsorok alapján a területileg illetékes nemzeti park igazgatósága természetvédelmi szabálysértésért eljárást kezdeményez, az illetékes természetvédelmi hatóság pedig természetvédelmi bírságot szab majd ki. Szabálysértési eljárás esetén a maximálisan kiszabható pénzbírság 150 ezer forint, a természetvédelmi bírság mértékét kormányrendelet határozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik