Élet-Stílus

Elődöntő – hollandok nélkül

A csoportküzdelmek után nagy esélyessé kikiáltott Hollandia követte a portugálok és a horvátok példáját: csoportgyőztesként elvérzett egy másik négyesből érkező második ellen. Guus Hiddink meglepte hazáját, az általa vezérelt orosz válogatott taktikai szempontból felülmúlta a korábbi diadaloktól kissé elkábult narancsmezeseket.

Nem sokat tétováztak a csapatok: előbb Kuyt fejelt fölé, majd Zsirkov lőtt szabadrúgásból – Van der Sar magabiztosan védett. Az már az elején látszott, hogy Guus Hiddink alaposan felkészítette „övéit” a „földiekből” – az oroszok megszállták a középpályát, hogy elejét vegyék a torna során már többször látott – és megcsodált – holland rohanásnak.

A 8. percben Pavljucsenko már ziccert hibázott, ám ez nem rázta fel igazán a németalföldieket, az első helyzetre a 19. percig kellett várni, ekkor Sneijder lövésébe időben léptek bele az oroszok.

Szűk félórányi semmittevés után Van Nistelrooy alig maradt le Sneijder beíveléséről, de az oroszok hagytak ki (ismét) nagyobb helyzetet: Arsavin próbált helyezni, de Van der Sar védett. Az első félidő hajrájában először vétett nagyot az orosz védelem, ám a fehérben játszók szerencséjére a hiba Van der Vaartot is meglepte, így Akinfejev ölébe emelt.

Pavljucsenko gólja: megroggyant a holland védelem (MTI)

Pavljucsenko gólja: megroggyant a holland védelem (MTI)


Holland kínlódás

Térfélcsere után a hollandok letámadással próbálkoztak – ennek egy Van Persie-lehetőség lett az eredménye, a londoni szélső viszont hibázott, bő két méterrel mellétalált.

A kibontakozó holland támadások közepette az oroszok szereztek vezetést: Szemak centerezett remekül, Pavljucsenko megelőzte védőjét, és a jobb alsóba helyezett. A Szpartak Moszkva támadója a harmadik gólját szerezte az Európa-bajnokságon.

A gól után rögtön visszalépő oroszok részéről Szaenko duplázhatta volna meg az előnyt (elkapkodta), míg a hollandok bő tíz perc elteltével jutottak el odáig, hogy beszorítsák riválisukat. Ám a 68. percben csak a holland imákon múlt, hogy Pavljucsenko elpackázta ziccerét – több volt benne.

A holland támadások egyre inkább az átlövésekre korlátozódtak, viszont amikor az oroszok mér kezdtek volna megnyugodni, egyenlített Hollandia. Sneijder baloldali szabadrúgása után Van Nistelrooy érkezett az ötösnél, és a bal sarokba fejelt. A csapatok az egyenlítő után visszavettek a tempóból, a hosszabbításra halasztották a döntést.

Van Istelrooy egyedüli hollandként odatette magát (MTI)

Van Nistelrooy egyedüli hollandként odatette magát (MTI)


Orosz ráadás

A bekapott gól aligha fogta meg az oroszokat, ugyanis a ráadás első félidejében a Hiddink-csapat volt a veszélyesebb: Arsavin egyéni akciója után Pavljucsenko ugyanis előbb beforgatta Ooijert, majd a tizenhatoson kívülről a felső lécre lőtt. Nem sokkal később Torbinszkij lövését védte Van der Sar.

lisztes krisztián, válogatott labdarúgó

„Az oroszok a véleményem szerint megérdemelten győztek. Hiddink remekül összerakta ezt a csapatot, amely nagyon fegyelmezetten védekezett a rendes játékidőben és a hosszabbításban is. Hihetetlen gyorsan fejlődtek fel a támadásoknál a középpályások, a hollandok képtelenek voltak feltartóztatni az oroszokat. Már hamarabb is eldönthették volna az összecsapást, és a hosszabbítást egyértelműen jobban bírták. A hollandok kiesése mindenképpen meglepetés, de a játék képe alapján megérdemelt.”

Térfélcsere után Zsirkov szórakozott el egy lövést, majd a 112. percben Arsavin lógott meg Ooijertől a baloldalon, az alapvonalról visszacsippentett, és az ötös bal sarkánál érkező Torbinszkij a bal alsó sarokba helyezett. Ismét hátrányban futballozhattak a hollandok.

Utoljára. A lassú holland középső védők ugyanis ismét hibáztak: Bedobás után Arsavinhez került a labda, Ooijer – akárcsak a második orosz gólnál – ismét tétovázott, s az irányító van der sar lábai között a hálóba lőtt. A holland csoda oda, Oroszország jutott az elődöntőbe.

Orosz örömóda - négy között a szbornaja (MTI)

Orosz örömóda – négy között a szbornaja (MTI)

Nyilatkozatok

Guus Hiddink, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: “Mentálisan múltuk felül a hollandokat, sikerült felkészülnünk belőlük, a játékosaim pedig maximálisan betartották, amit kértem. Ellenfelüknek alig volt kidolgozott támadása, sajnos egy szabadrúgásból egyenlített, de már ekkor is látszott, hogy sokkal frissebbek vagyunk. Ennek köszönhető, hogy a hajrában kapott gól sem tört meg minket. A hosszabbításban minden párharcot mi nyertünk meg és egy nagyon erős holland válogatottat győztünk le.

Marco van Basten, a holland válogatott szövetségi kapitánya: “Nem tudtuk magunkhoz ragadni az irányítást, kevés lehetőségünket nem sikerült megfelelően kihasználni. A hosszabbításban komoly erőnlét gondjaink voltak, az oroszok gyorsabban és jobban játszottak nálunk, megérdemelten jutottak tovább.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

Harmadik negyeddöntő

Hollandia-Oroszország 1-3 (0-0, 1-1, 1-1) – h.u.
Bázel, St. Jakob-Park, 39 730 néző. Vezette: Michel (szlovák)
Gól: Van Nistelrooy (86.) illetve Pavljucsenko (56.), Torbinszkij (112.), Arsavin (116.)
Hollandia: Van der Sar – Boulahrouz (Heitinga, 54.), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst – De Jong, Engelaar (Afellay, 62.) – Kuyt (Van Persie, 46.), Van der Vaart, Sneijder – Van Nistelrooy. Szövetségi kapitány: Marco van Basten
Oroszország: Akinfejev – Anyukov, Ignasevics, Kologyin, Zsirkov – Szemak – Szaenko (Torbinszkij, 81.), Szemsov (Biljaletdinov, 69.), Zirjanov – Arsavin, Pavljucsenko (Szicsev, 115.). Szövetségi kapitány: Guus Hiddink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik