Élet-Stílus

Törökország kiejtette Svájcot

Az első játéknapon kilátástalan játékkal bemutatkozó török csapat hatalmas hajrában fordította meg a Svájc elleni mérkőzést. A találkozót majdnem elmosta az eső, de a két gárda a mostoha körülmények között is heroikus küzdelemmel népszerűsítette a labdarúgást. Portugália továbbjutott, Svájc kiesett.

A bázeli St. Jakob-Parkban alighogy túlestek a csapatok az „ismerkedési fázison”, leszakadt az eső, ami új dimenzióba emelte az első fordulóban egyaránt vereséggel kezdő, s ezért a túlélésért játszó csapatok összecsapását.

A vízifocihoz úgy tűnt, a törökök alkalmazkodnak jobban, Nihat szabadrúgása után Benaglio nyújtózott nagyot.

Vízifociban a svájciak voltak jobbak

A csúszós körülmények meghozták a svájciak lövőkedvét is, előbb Inler, majd Hakan Yakin próbálkozott bő 25 méterről, utóbbi esetben Volkan nagy bravúrral tenyerelte ki a labdát. A 25. percben ismét a török kapus volt a főszereplő, Barnetta ravasz, a bal alsó sarokba tartó szabadrúgását is hatástalanította, a másik oldalon Benaglio viszont szerencséjének köszönhette, hogy nem módosult az eredmény.

A tizenhatoson kívül, az alapvonalhoz közel Nihat ívelt be egy jobboldali szabadrúgást, a svájci kapus Arda fejére tolta a labdát, és az a jobb kapufán csattant. Jókora helyzet volt. A túlsó végen viszont gól.

GALÉRIA

GALÉRIA

A 32. percben Senderos hosszan előrevágott labdájára Derdiyok rajtolt rá, eltolta a labdát Servet mellett, majd a kirohanó – és a nedves füvön továbbcsúszó – Volkant is becsapta, s keresztlövése épp úgy állt meg egy tócsában, hogy jó lett a csapattárs Yakinnak.

A török származású támadó a hálóba helyezett, majd Podolski-módra visszafogottan ünnepelte gólját. Három perccel később majdnem megismétlődött a gól előtti jelentet. Ezúttal Behrami ívelése csapta be a teljes török védelmet, Yakin azonban a kapu mellé helyezett. Több volt benne.

Később kiderült, meccslabda lehetett volna.

Az első Arda-Benaglio összecsapást még a svájci kapus nyerte (MTI)

Az első Arda-Benaglio összecsapást még a svájci kapus nyerte (MTI)


Beváltak a török cserék

Szünetben elállt az eső, a csapatok az egyre száradó gyepen folytatták a küzdelmet. Fatih Terim belenyúlt csapatába, a kettős csere hozományaként újabb támadó, Szemih érkezett. Remek húzásnak bizonyult.

Barnetta távoli bombája után ugyanis a törökök szép lassan magukhoz tértek, s első komolyabb lehetőségüket értékesítették. Nihat baloldali precíz beívelésére a Magnint megelőző Semih érkezett, s a hálóba fejelt. Benaglio csak beleérni tudott.

A kiegyenlített játék során itt is, ott is sorjáztak a helyzetek. Egy szögletet követő tűzijáték után Magnin próbálkozott távolról, a másik oldalon Tuncay lövése csorgott el a bal kapufa mellett.

A csereként beálló Vonlanthen öt törököt is megbolondítva cselezte be magát a tizenhatosra, a hatodik, Servet viszont épp jókor érkezett, s hárította a veszélyt. Nihat sem volt rest, egy formás támadás nyomán keresztbe lőtt a svájci kapu előtt, Tuncay ellenben lekésett az átadásról.

Semih a padról beállva egyenlített (MTI)

Semih a padról beállva egyenlített (MTI/EPA)

A hajrában óriási lehetőséget hagyott ki Svájc. Altintop lefülelt passza után négy svájci vezette a labdát egy védőre, Derdiyok Yakinhoz játszott, ám utóbbi lövését hatalmas bravúrral védte Volkan. Eltékozolt sansz volt. Hogy mennyire: a hosszabbításban Derdyok kihagyott helyzete után kontráztak a törökök, a baloldalról Arda cselezett befele a tizenhatos magasságában, 17 méterről lőtt, a Mülleren megpattanó labda becsapta Benagliót.

A záró fordulóban Csehország és Törökország ki-kimérkőzésen dönthet az egyik továbbjutó helyről. Portugália továbbjutott, viszont Svájc két forduló után elvesztette továbbjutási esélyeit.

Nyilatkozatok
Fatih Terim, a törökök kapitánya:
„A szünetben azért imádkoztam, hogy álljon el az eső. A meccs előtt nem bántam volna, ha egy kicsit esik, de ekkora záport nem kívántam. Át kellett alakítanunk a taktikánkat, hiszen eredetileg azt terveztük, hogy sokat járatjuk a labdát és lapos passzokkal építjük a támadásainkat, erre azonban nem volt lehetőség, mert a labda megállt a vízben. Ezért módosítanunk kellett, ez viszont nem ment könnyen, nagyon örülök, hogy szerencsésen cseréltem és Semih egyenlített. A mai győzelem hitet ad nekünk a csehek elleni sorsdöntő meccs előtt.”

Jakob Kuhn, a svájciak kapitánya:
„Nagyon csalódott vagyok. A csapatomnak nem tehetek szemrehányást, a játékosok mindent megpróbáltak. Az egész tornán rendkívül balszerencsések voltunk, sérülések sújtottak bennünket és kétszer szenvedtünk érdemtelenül vereséget. Ilyen a futball, hiába tettünk meg mindent a továbbjutásért. Emelt fővel búcsúzunk, nem történt tragédia, Svájc túl fogja élni a kudarcot. Portugália ellen is a maximumot nyújtjuk majd, meglátjuk, ez mire lesz elég.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

A-csoport, 2. forduló:
Svájc-Törökország 1-2 (1-0)
Bázel, St. Jakob-Park, 39 730 néző. Vezette: Michel (szlovák)
Gól: H. Yakin (32.) illetve Semih (57.), Arda (92.)
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin – Fernandes (Cabanas, 76.), Inler – Behrami, Barnetta (Vonlanthen, 66.) – H. Yakin (Gygax, 85.) – Derdiyok. Szövetségi kapitány: Kobi Kuhn
Törökország: Volkan – Hamit Altintop, Emre Asik, Servet, Hakan – Mehmet Aurelio – Tuncay, Tümer (Mehmet Topal, 46.) – Gökdeniz (Semih, 46.), Arda – Nihat (Kazim, 85.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim

Az állás:
1. Portugália 6 pont (5-1), 2-3. Csehország és Törökország 3 (2-3), 4. Svájc 0 (1-3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik