Élet-Stílus

Hogyan ne rekedjünk külföldön?

Szinte nem múlik el olyan nyár, hogy ne hallanánk csődöt jelentő utazási irodáról, külföldön rekedt vagy el sem utaztatott magyar turistákról. Mégis mire érdemes figyelni az utazásunk lefoglalásakor, nehogy kellemetlen élménnyé váljon a várva várt vakáció?

A 2007-es év sem volt mentes utazási galibáktól, bár a nyári hónapok helyett az őszi szezonban jelentkeztek kiutaztatási problémák. A „csődszezont” a görögországi utakat szervező Bella Tours nyitotta. Az iroda a reptéren közölte az utasokkal, hogy nem tudja őket elutaztatni Kréta és Kos szigetére, mivel csődbe ment. Egy hónappal később, októberben több csoport Sharm el-Sheikh-i, valamint hurghadai kiutaztatása hiúsult meg, mivel az egyiptomi utakat szervező Malda Tours nem tudta elvinni az utasait Egyiptomba.

Biztonságot jelentő kaució

Nehéz előre megjósolni, hogy az idén is bekövetkezhet-e csőd – állítja Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke. Az utasok azonban biztonságban vannak, mivel az utazási irodák kauciója már olyan magas, hogy az elég kártérítésre és fedezi az utasok hazahozatalát is – szögezte le lapunk kérdésére.
A szigorú előírások alapján a külföldi utakat szervező utazási irodák vagyoni biztosítékának a mértéke az árbevétel 12 százaléka, minimum négymillió forint, illetve charterjárat igénybe vétele esetén az árbevétel 20 százaléka, minimum 20 millió forint.

A statisztikai adatok szerint a szervezett formában részt vevő utazók számához képest – 2006-ban például mintegy 880 ezren utaztak szervezett formában – ma már elenyésző a pórul járt utasok száma – hangsúlyozta a MUISZ elnöke.

Egy kis nyomozás

Ha egy utazási irodán keresztül szeretnénk az utat lefoglalni, és minimálisra akarjuk csökkenteni a szervezett utazással járó izgalmakat, akár egy kis magánnyomozásba is foghatunk. Csak regisztrált utazási irodánál foglaljunk utat, azaz olyannál, amely be van jelentve a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál – ezt az iroda honlapján lehet ellenőrizni, és ha lehetséges, akkor MUISZ-tagot keressünk, mert az megbízhatóbb – tanácsolja Molnár Gabriella. A MUISZ tagjai sorába egyébként csak olyan utazási iroda léphet, amelyet két MUISZ-tag ajánl. Ezt az emblémát egyébként szintén jelzik az utazási irodák.

Könnyen kellemetlen emlékké válhat a nyaralás (fotó: MTI)

Könnyen kellemetlen emlékké válhat a nyaralás (fotó: MTI)

Nem árt böngészni egy kicsit az interneten is, ugyanis a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján megtalálhatjuk a bejegyzett utazási irodák névsorát, illetve azoknak a listáját is, akiket akár saját kérésükre, akár hivatalból töröltek. Manapság már különböző internetes utazási fórumokon is utánanézhetünk az adott irodának, hátha érkeztek rá panaszok. Sőt hasznosnak bizonyulhat, ha rákeresünk az internetes böngészőkben vagy az utazási portálokon (például a TripAdvisor) a kínált szálláshelyre, ahol esetleg kevésbé csábító fotókkal szembesülhetünk, mint a katalógusokban mutogatott felvételek.

Mielőtt aláírnánk az utazási szerződést, és befizetnénk az utazást, nem árt alaposan átnézni, hogy mégis mit írunk alá. Tanulmányozzuk át töviről hegyire, nehogy a reklamáció során azzal szembesüljünk, hogy az aláírt szerződés apró betűs kibúvókat is tartalmazott. Érdemes összevetni a kínált utakat más utazási iroda áraival is, ugyanis gyanús a túl olcsó út – figyelmeztet a MUISZ elnöke, sőt mint hozzáteszi: talán ez lehet a legárulkodóbb jel az esetleges pénzügyi gondokra.

csődbe ment utazási irodák

1993. január Skyways (Egyiptom)
1995. január Emanuelle Tours (Egyiptom)
1996. január Karnak Travel (Egyiptom)
1997. május Mustang Travel (Görög- és Spanyolország)
1997. augusztus Capitol Tours
1997. augusztus Délibáb Utazási Iroda
1998. július Pasha Tours (Tunézia)
1999. június Gold Griff
1999. október Heismann Reisen (Ciprus)
2000. március Club Espana – Club Espana 2000
2000. szeptember HTC Utazásszervező, Jorgos Travel, Tan-Túra, Viktoria 2000 (Viktória Tours, Olaszország)
2001. szeptember Great Tours (Görögország)
2002. augusztus West Travel
2004. augusztus Eurotours
2007. szeptember Bella Tours
2007. október Malda Tours
(Forrás: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik